Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα το απόγευμα του Σαββάτου με τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακροπόλεως. Η συνάδελφος Νένα Σώκου βρέθηκε στην εκδήλωση και μάς μετέφερε τις εντυπώσεις της. Στο αφιέρωμα που ετοίμασε το in.gr μπορείτε να ενημερωθείτε για το ιστορικό της κατασκευής του αλλά και να ξεναγηθείτε στις αίθουσες του.

Η Πυξίδα θα λειτουργήσει αντίστροφα. Θα σάς μεταφέρει στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, όπου βρίσκονται «δεσμευμένοι» οι μεγάλοι απόντες του νέου μουσείου: τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Και έτσι θα μπορέσετε να κρίνετε εάν το επιχείρημα των Βρετανών περί ανεπάρκειας της Ελλάδας στη φύλαξη και συντήρησής τους είναι δυνατό να εξακολουθήσει να ισχύει.

Το κτήριο του Βρετανικού Μουσείου είναι τεράστιο και δεν είναι δυνατό να δεις όλα τα εκθέματα σε μία μόνο επίσκεψη. Τα τμήματα που αφορούν στο αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό βρίσκονται στις αίθουσες αριστερά της κυρίας εισόδου. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα φιλοξενούνται στο βάθος της δυτικής πτέρυγας (αίθουσα 18), δίπλα στο μνημείο των Νηρηίδων (αίθουσα 19), το οποίο απεικονίζεται παρακάτω.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί έχει αποτυπωθεί λεπτομέρεια από τον μεγάλο διάδρομο που οδηγεί στην αίθουσα με τα αετώματα. Αριστερά και δεξιά του έχουν τοποθετηθεί κομμάτια από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, το 37,5% της οποίας βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και το 48% είναι στην Αθήνα.

Ο διάδρομος αυτός καταλήγει στην αίθουσα με τα αγάλματα από τα αετώματα. Αυτό που διακρίνεται είναι στιγμιότυπο από το δυτικό αέτωμα, που αναπαριστά την αναμέτρηση του Ποσειδώνα με την Αθηνά για την γη της Αττικής. Τρίτο από τα δεξιά είναι το άγαλμα της Ίριδος, ενώ πρώτο από τα αριστερά είναι το άγαλμα του Ποταμού Ιλισού.  

Ακολουθεί στιγμιότυπο από το ανατολικό αέτωμα, που αναπαριστά τη γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία. Πρώτο από τα αριστερά είναι το άγαλμα του θεού Διονύσου.

      

Αυτός είναι ο τρόπος έκθεσης από το Βρετανικό Μουσείο των αριστουργημάτων του Παρθενώνα. Οι συγκρίσεις είναι πλέον δικές σας…