106

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Ρεπουμπλιακνοί για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του κανονιστικού πλαισίου της αμερικανικής οικονομίας της κυβέρνησης Ομπάμα, το οποίο θεωρούν ότι δίνει υπερβολικά πολλές αρμοδιότητες στην αμερικανική Kεντρική Τράπεζα (Fed).

Ο υπουργός Οικονομίας, Τίμοθυ Γκάιτνερ, ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, την ενημέρωση των αντιπροσώπων για τις προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελεγκτικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, με δικλείδες ασφαλείας που θα στοχεύουν στην αποτροπή οικονομικών κρίσεων σαν τη σημερινή.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερες αρμοδιότητες στη Fed, μία νέα υπηρεσία προστασίας καταναλωτών (χρηματοπιστωτικών κυρίως προϊόντων) και έλεγχο των «τυφλών» σημείων στην οικονομία των ΗΠΑ.

Μέρος του σχεδίου αποτελεί και η δημιουργία ενός ομοσπονδιακού συμβουλίου ελεγκτών, με προεδρεύοντα τον υπουργό Οικονομικών, που δεν θα εποπτεύει όμως μεγάλους οργανισμούς.

Ενώ λίγοι αντιτίθεται σε καινούριους περιορισμούς, οι περισσότεροι αμφισβητούν εάν είναι σκόπιμο ή και δυνατό η Fed να έχει τόσο μεγάλες αρμοδιότητες: «δεν πιστεύω ότι μπορεί να απαιτεί κανείς η Κεντρική Τράπεζα, ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, να παίζει αποτελεσματικά τόσους ρόλους» λέει ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι.

«Ξαφνικά η Fed θα ενεργεί ως μέρος της κυβέρνησης παρά ως ανεξάρτητη τράπεζα» υποστήριξε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ντέιβιντ Βίττερ.

Οι αντιπροτάσεις κάνουν λόγο για δημιουργία εποπτικών συμβουλίων, και όχι για μία ενιαία υπηρεσία. «Δεν μπορείς να συστήνεις μία επιτροπή για να σβήσει τις φωτιές» τους ανταπαντά ο υπουργός Οικονομικών.

Η προώθηση του σχεδίου έρχεται σε δύσκολη εποχή: Εκτός από την παράλληλη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, η δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα (ούτως ή άλλως, αρκετά υψηλή νωρίτερα) αρχίζει να πέφτει ανεπαίσθητα.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν το σχέδιο, και ο Τ.Γκάιτνερ δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους: «δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλη λογική εναλλακτική πρόταση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press