91

«Ελεύθερη και υγιή» χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση στο Ιράν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα σημείωσε σαρωτική νίκη έναντι του αντιπάλου του μεταρρυθμιστή Μιρχοσεΐν Μουσαβί. Νοθεία καταγγέλλει ο Μουσαβί. Την ίδια ώρα συγκρούσεις ξέσπασαν στην Τεχεράνη.

Ο Μ.Αχμαντινετζάντ απέρριψε τις κατηγορίες για νοθεία. «Ο κόσμος ψήφισε τις πολιτικές μου» δήλωσε κατά τη διάρκεια μηνύματος που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι μεταδίδουν ειδήσεις που βλάπτουν τον ιρανικό λαό.

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη σε μια περίοδο όπου οι μηχανισμοί προπαγάνδας εκτός και καμιά φορά εντός Ιράν κινούνταν κατά του λαού μας» δήλωσε.

«Σήμερα ξεκινάμε μια νέα πορεία, η οποία αν και οδηγεί προς την ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη, πραγματοποιείται σε υψηλότερο επίπεδο και με υψηλότερη προοπτική» είπε.

Ο πρόεδρος του Ιράν κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουντην Κυριακή στην πλατεία Βάλι-Ασρ, στο κέντρο της Τεχεράνης.

Ο Μ.Αχμαντινετζάντ επανέλαβε προεκλογικές τους δηλώσεις περί πάταξης των «κερδοσκόπων» του καθεστώτος, υποδηλώνοντας τον αντίπαλό του, Μ.Μουσαβί.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο Αχμαντινετζάντ είχε κατηγορήσει για διαφθορά τον πρώην πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, έναν από τους υποστηρικτές του Μουσαβί, και τον γιό του Μοχσέν. Είχε επίσης κατηγορήσει τον Ραφσαντζανί ότι διοργάνωσε και χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Μουσαβί.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών το Σάββατο, ο Μ.Αχμαντινετζάντ κατήγαγε σαρωτική νίκη με ποσοστό 62,63% έναντι περίπου 33,75% του μεταρρυθμιστή υποψηφίου και πρώην πρωθυπουργού Μιρχοσεϊν Μουσαβί.

Ο ίδιος ο Μ.Μουσαβί κατήγγειλε σωρεία παρατυπιών και δήλωσε: «δεν θα υποκύψω σε αυτό το θέατρο. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παράστασης από ορισμένους αξιωματούχους θα θέσει σε κίνδυνο τους πυλώνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα εγκαταστήσει τυραννία».

Τα αποτελέσματα αμφισβήτησε και ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μέχντι Καρουμπί, που ήλθε τέταρτος στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής.

Ωστόσο τη νίκη του Μ.Αχμαντινετζάντ στήριξε ουσιαστικά ο πανίσχυρος ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε όλους τους Ιρανούς να στηρίξουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι οι ηττημένοι των εκλογών πρέπει να αποφύγουν προκλητική συμπεριφορά ή προκλητικές ανακοινώσεις.

Χαρακτήρισε την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ ως «μία πραγματική γιορτή» και την ψηφοφορία «μαζική επιτυχία». «Η συμμετοχή που ξεπέρασε το 80%, οι 24 εκατομμύρια ψήφοι για τον εκλεγμένο πρόεδρο είναι μια πραγματική γιορτή που μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο της χώρας, την εθνική ασφάλεια και μια χαρά που θα διαρκέσει» είπε.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του Μιρχοσεΐν Χουσαβί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βανάκ, στο κέντρο της Τεχεράνης, μετά την ανακοίνωση της σαρωτικής νίκης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Φωνάζοντας «δικτατορία, δικτατορία» και «παραίτηση της κυβέρνησης του πραξικοπήματος», ένα μέρος των διαδηλωτών απέκλεισε μια από τις μεγαλύτερες λεωφόρους της πρωτεύουσας. Πιο νότια, μερικές εκατοντάδες νέοι που διαδήλωναν μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών διαλύθηκαν βίαια απο την αστυνομία, και στη συνέχεια επανασυντάχθηκαν.

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα.

Στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ιρανού προέδρου και του μεταρρυθμιστή υποψηφίου και πρώην πρωθυπουργού Μιρχοσεϊν Μουσαβί.

Στάση αναμονής

Η διεθνής κοινότητα τηρεί στάση αναμονής. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και τόνισε ότι ελπίζει πως τα αποτελέσματα αντανακλούν τις επιθυμίες των Ιρανών

Σε παρόμοια δήλωση προέβη και ο Λευκός Οίκος, αναφέροντας ότι λαμβάνει υπόψη του τις καταγγελίες για παρατυπίες.

Παράλληλα, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος προέτρεψε το Ιράν να λύσει ειρηνικά οποιεσδήποτε διαφωνίες σχετικά με τις εκλογές.

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Τεχεράνης δεν θα αλλάξει μετά την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Σύμφωνα με τον Κάρτερ, η θέση της Ουάσινγκτον θα μείνει ως έχει. Ο Κάρτερ προέβη στη δήλωση αυτή μετά το τέλος της συνάντησής του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Στη Μόσχα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Δούμα Κονσταντίν Κοσάτσοφ εξέφρασε την ελπίδα ο επανεκλεγείς πρόεδρος Αχμαντινετζάντ να επιδείξει περισσότερη κατανόηση και φρόνηση απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Στην Ισπανία, ο υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος δήλωσε ότι «οποιοσδήποτε είναι ο νικητής των εκλογών, θα πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση για διάλογο, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, το οποίο συνιστά, όπως αναφέρει, «απόδειξη της επιτυχίας» του καθεστώτος της Τεχεράνης και «νίκη της δημοκρατίας στο Ιράν».

Ο Αχμαντινετζάντ ξόδεψε μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του αντιπαρατιθέμενος με την Δύση και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξει στάση. Επιχείρησε να χρησιμοποιήσει προεκλογικά τη σκληρή του στάση έναντι των Δυτικών πιέσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως και ο Χαμενεΐ, αντιδρά στις χειρονομίες «καλής θέλησης» του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Τεχεράνης περιμένοντας χειροπιαστές αλλαγές στην πολιτική του «Μεγάλου Σατανά».

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη όποιος κι αν κερδίσει, ωστόσο ελάχιστοι έχουν αμφιβολίες ότι θα προτιμούσε τον Μουσαβί, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ