Η ηλικία είναι ο σημαντικότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη Νόσο Aλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια πάνω από την ηλικία των 65 ετών. Από διάφορες μελέτες έχει υπολογισθεί ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι άνω των 85 ετών πάσχουν από Aλτσχάιμερ. Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά λόγω της αύξησης του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα.

Η γενετική προδιάθεση είναι ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά αφορά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, λίγοτερο από 5% του συνολικού αριθμού των ασθενών. Η Νόσος Aλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης είναι μια σπανιότατη μορφή της νόσου που πλήττει ανθρώπους 30-60 ετών και οφείλεται σε μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια. Ένα άτομο έχει 50% πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο αν ένας από τους γονείς του φέρει κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις.

Η όψιμης έναρξης Νόσος Aλτσχάιμερ, η συνηθέστερη μορφή, αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 65 ετών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένες μορφές του γονιδίου της απολιποπρωτεϊνης Ε (ΑpoE) μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου:

  • Η ApoEε2, η σπανιότερα απαντώμενη μορφή, μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία
  • Η ApoEε3, η συχνότερα απαντώμενη μορφή, παίζει ουδέτερο ρόλο
  • Η ApoEε4, που ανευρίσκεται σε περίπου 40% των ασθενών με Νόσο Aλτσχάιμερ φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο (η ύπαρξη αυτού του γονιδίου δεν σημαίνει ότι το άτομο θα εμφανίσει οπωσδήποτε Νόσο Aλτσχάιμερ, απλώς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Επίσης πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν τη νόσο, δεν φέρουν το γονίδιο ε4).

Οι ερευνητές τώρα βρίσκονται σε εντατική αναζήτηση άλλων γονιδίων που μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης. Η ανακάλυψη τέτοιων γονιδίων είναι απαραίτητη για την κατανόηση των αιτίων της νόσου και θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων και άλλων στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας.

health.in.gr