36

Οι τεράστιοι πίδακες που φωτογραφήθηκαν πρόσφατα στον δορυφόρο του Κρόνου Εγκέλαδο πιθανότατα περιέχουν σταγονίδια νερού, εκτιμούν Αμερικανοί ερευνητές με βάση τις παρατηρήσεις της αποστολής Cassini.

Η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού κρύβεται ένας υπόγειος ωκεανός, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Nature.

Το Cassini της NASA μελετά το σύστημα του Κρόνου από το 2004. Το 2005 το σκάφος ανακάλυψε τέσσερις γιγάντιους πίδακες στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου και φέτος τον Μάρτιο πέρασε κυριολεκτικά από μέσα τους.

Οι εξωτικοί θερμοπίδακες, που ονομάστηκαν Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Βαγδάτη και Δαμασκός, εκτοξεύουν υλικό με ταχύτητα 2.500 χλμ/ώρα και φτάνουν σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από τον μικρό Εγκέλαδο, ο οποίος έχει διάμετρο μόλις 500 χλμ.

Η ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνει τώρα ότι οι υπερηχητικοί πίδακες πιθανότατα αποτελούνται από σκόνη, αέρια και σταγονίδια νερού.

Το υπολογιστικό μοντέλο που δημιούργησαν οι ερευνητές, με βάση τα δεδομένα που μετέδωσε το Cassini, βρίσκονται σε συμφωνία με την υπόθεση ότι οι πίδακες πηγάζουν από ρωγμές που οδηγούν σε έναν υπόγειο, υγρό όγκο. Κύρια ένδειξη για την παρουσία νερού σε υγρή κατάσταση είναι η τεράστια ταχύτητα με την οποία εκτινάσσεται το υλικό.

Όσον αφορά τη θερμότητα που διατηρεί υγρό τον υπόγειο ωκεανό, οι επιστήμονε υποθέτουν ότι προέρχεται από την βαρυτική έλξη του Δία: οι παλλιροϊκές δυνάμεις που ασκεί ο γιγάντιος πλανήτης στο μικρό δορυφόρο παραμορφώνουν τα πετρώματα και τα θερμαίνουν λόγω της τριβής.

«Υπάρχουν μόνο τρεις τοποθεσίες στο Ηλιακό Σύστημα όπου γνωρίζουμε ή υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει υγρό νερό κοντά στην επιφάνεια -η Γη, ο δορυφόρος του Δία Ευρώπη, και τώρα ο Εγκέλαδος του Κρόνου» δήλωσε στο Reuters ο Τζόσουα Κόλγουελ του Πανεπιστημίου Κεντρικής Φλόριντας, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με ερευνητές της NASA και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Εκτός από νερό και εσωτερική πηγή θερμότητας, ο Εγκέλαδος φαίνεται ότι διαθέτει και οργανικά υλικά, οπότε θεωρητικά καλύπτει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την εμφάνιση ζωής.

Περισσότερα θα γίνουν γνωστά σε επόμενα περάσματα του Cassini από τον δορυφόρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ