27

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε την Πέμπτη το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία ο υπουργός Οικονομίας κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, σε μία προσπάθεια, όπως δήλωσε, να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση με τον καλύτερο τρόπο των επιπτώσεων από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών (μέσω προνομιούχων μετοχών άνευ ψήφου) σε ύψος έως 5 δισ. ευρώ και την παροχή εγγυήσεων για άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, ύψους έως 23 δισ. ευρώ, η οποία κατανέμεται σε δύο προγράμματα: το ένα έως 15 δισ. ευρώ και το άλλο έως 8 δισ. ευρώ.

Οι ως άνω προνομιούχες μετοχές εξαγοράζονται από την ενδιαφερόμενη τράπεζα μετά πάροδο πέντε ετών ή και σε προγενέστερο χρόνο με έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος η δε τιμή εξαγοράς αποφασίζεται από τις συνελεύσεις των μετόχων της Τράπεζας, με έγκριση του υπουργού Οικονομίας και μετά από εισήγηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι προνομιούχες μετοχές παρέχουν στο ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα συμμετοχής στη γενική συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο μέσω εκπροσώπου του. Ο εκπρόσωπος του δημοσίου θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και τα στοιχεία της τράπεζας.

Με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέχρι του συνολικού ποσού των 15 δισ. ευρώ προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, για δάνεια που θα συναφθούν έως τις 31/12/2009.

Εξάλλου με το άρθρο 3 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) δύναται να εκδίδει τίτλους του ελληνικού δημοσίου μέχρι του ποσού των 8 δισ. ευρώ και να τους διαθέτει απευθείας στα πιστωτικά ιδρύματα έναντι σχετικής προμήθειας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολοτική έκθεση: «στόχος του νομοσχεδίου είναι να θωρακίσει την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης με την ενίσχυση της ρευστότητας. Με την εφαρμογή του σχεδίου προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Οι τράπεζες αποκτούν επιπλέον κεφάλαια για την άνετη χορήγηση πιστώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και αμβλύνονται οι πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων».

»Στο νομοσχέδιο υπάρχουν σημαντικές διασφαλίσεις για την προστασία του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος όχι μόνο δεν επιβαρύνεται αλλά θα ωφεληθεί, καθώς με το σχέδιο αυτό στηρίζεται η ανάπτυξη, η απασχόληση και το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Δείτε όλο τοΣχέδιο Νόμου.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης: «στόχος μας είναι να μπορέσουμε τους επόμενους μήνες και το επόμενο διάστημα να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία, προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά, όλοι όσοι χρειάζονται χρήματα».

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο», ωστόσο προσέθεσε ότι δεδομένης της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής, χρειάζεται, όπως και σε άλλες χώρες, «να υπάρξουν πρωτοβουλίες μέσω της κυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσει η οικονομία μας να συνεχίσει να πορεύεται αδιατάρακτα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

Δηλώσεις Τάκη Αράπογλου

«Το κυβερνητικό σχέδιο δεν έχει τόσο σκοπό να στηρίξει τις τράπεζες, αλλά στοχεύει περισσότερο να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση θα συνεχίσει να ρέει αμείωτη στην ελληνική οικονομία», είπε ο Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, σε συνέντευξη στο Reuters. «Όλες οι τράπεζες στηρίζουν το σχέδιο και έχουν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να δηλώσουν αν θα ενταχθούν στο σχέδιο», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Αράπογλου,«η χρήση του σχεδίου θα εξαρτηθεί επίσης από τα μεμονωμένα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας που θα καθοριστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος για κάθε τράπεζα». «Οι τράπεζες θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια για να ικανοποιήσουν αυτά τα κριτήρια είτε μέσω της ανοικτής αγοράς, αν αυτά είναι διαθέσιμα, ή κάνοντας χρήση του σχεδίου» σημείωσε.

«Το σχέδιο στήριξης ύψους έως 28 δις ευρώ στην πραγματικότητα σημαίνει 5 δις σε μετρητά για κεφαλαιακή ενίσχυση. Τα υπόλοιπα 23 δις έχουν να κάνουν με εγγυήσεις», είπε ο Αράπογλου, τονίζοντας: «Η προτεινόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση θα έχει την μορφή προνομιακών μετοχών άνευ ψήφου. Για αυτό το λόγο, οποιοιδήποτε ισχυρισμοί περί κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι αβάσιμοι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ