36

Ένας στους επτά άνδρες φέρει μεταλλάξεις που αυξάνουν δραματικά την πιθανότατα να μείνει φαλακρός σε νεαρή ηλικία, διαπίστωσαν Βρετανοί κυνηγοί γονιδίων, οι οποίοι μάλιστα σχεδιάζουν να προσφέρουν και το αντίστοιχο γενετικό τεστ.

Οι άνδρες που κληρονομούν δύο συγκεκριμένες γονιδιακές ποικιλομορφίες είναι επτά φορές πιο πιθανό να χάσουν τα μαλλιά τους μέχρι τα 45 τους χρόνια, σε σχέση με όσους δεν έχουν αυτά τα γονίδια, δείχνει η έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Genetics.

Είναι η πρώτη μελέτη στον κόσμο που «χτενίζει» εξονυχιστικά το ανθρώπινο γονιδίωμα για να ανακαλύψει συσχέτιση γονιδίων με τη φαλάκρα. Η ανακάλυψη της ομάδας του Τιμ Σπέκτορ στο Kings College του Λονδίνου ίσως επίσης επιτρέψει την ανάπτυξη προληπτικών θεραπειών.

Την εμπορική διάθεση του γενετικού τεστ ανέλαβε η ισλανδική εταιρία deCODE Genetics, η οποία συμμετείχε και στην έρευνα.

Οι δύονέεςπεριοχέςτου DNA βρίσκονται στο χρωμόσωμα 20, του οποίου οι άνδρες έχουν δύο αντίγραφα, ένα από κάθε γονέα. Αυτό σημαίνει ότι, για μερικούς άνδρες, η τάση να χάνουν μαλλιά κληρονομείται και από την πλευρά του πατέρα τους.

Αυτά τα δύο σημεία του γονιδιώματος έρχονται να προστεθούν σε μια άλλη περιοχή που σχετίζεται με τη φαλάκρα, ένα γονίδιο που ελέγχει τον υποδοχέα μιας ανδρικής ορμόνης. Το γονίδιο αυτό βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο οι άνδρες έχουν πάντα σε ένα μόνο αντίγραφο που κληρονομείται από τη μητέρα.

Η συγκεκριμένη ποικιλομορφία ίσως είναι η αιτία που, όπως έχει παρατηρηθεί, οι άνδρες συχνά κληρονομούν τα χαρακτηριστικά της τριχοφυίας του παππού τους από την πλευρά της μητέρας τους.

Περίπου το ένα τρίτο του ανδρικού πληθυσμού αναπτύσσει φαλάκρα μέχρι τα 45 χρόνια τους και τα δύο τρίτα μέχρι τα 60. Η φαλάκρα επηρεάζει επίσης τις γυναίκες, αλλά πιο σπάνια, και τείνει να αφορά κυρίως το αδυνάτισμα των τριχών παρά την απώλειά τους.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, όπου χρησιμοποιήθηκε δείγμα 1.125 λευκών Ευρωπαίων, οι άνδρες με τις δύο γονιδιακές παραλλαγές έχουν 70% πιθανότητα να μείνουν νωρίς φαλακροί, ενώ όσοι δεν έχουν αυτά τα γονίδια, έχουν πιθανότητα μόλις 10%.

Περίπου το 14% του ανδρικού πληθυσμού έχει και τις και δύο «ελλατωματικές» ποικιλομορφίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ