27

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην αγορά επιβαρύνει περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους, καθώς με βάση στοιχεία της ΕΣΥΕ για 180 προϊόντα προκύπτει ότι ο «πληθωρισμός των φτωχών» είναι έως και 50% υψηλότερος από τον «επίσημο» πληθωρισμό.

Η συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης με εκπροσώπους βιομηχανιών τροφίμων για τη συγκράτηση των τιμών οδηγήθηκε σε «ναυάγιο», καθώς οι εταιρείες υποστήριξαν ότι η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο και απέρριψαν το ενδεχόμενο μείωσης τιμών.

Μετά τη συνάντηση οι επιχειρηματίες απέφυγαν να πουν οτιδήποτε, με μοναδική εξαίρεση τον εκπρόσωπο μιας μεγάλης εταιρείας τροφίμων, ο οποίος δήλωσε ότι «κάνουμε από τις αρχές του χρόνου προσπάθειες να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τη ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου, των δημητριακών και όλων των τροφίμων. Ο υπουργός μας είπε ότι ο στόχος είναι να κάνουμε πολύ περισσότερα. Ηδη, όμως, έχουμε κάνει πολλά».

Πρόσθεσε με νόημα ότι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζήτησαν «να μην ασχολούμαστε με πράγματα που αναλώνουν χρόνο χωρίς αποτέλεσμα», όπως είναι η κατάθεση κοστολογικών στοιχείων και η αναγραφή των εκπτώσεων στα τιμολόγια.

Αυτό συνέβη την ίδια ώρα που ο «ανεπίσημος» πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 50% υψηλότερο από τον «επίσημο» πληθωρισμός της ΕΣΤΕ (4,4%) και αγγίζει το 6,2%.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στα Νέα, από την έρευνα προκύπτει ότι τα 10 βασικότερα αγαθά και υπηρεσίες είναι υπεύθυνα περίπου για το 70% της ανόδου του πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες. Από αυτά, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει μερίδιο 37,5% και τα υπόλοιπα είναι το ψωμί, τα τυριά, τα πουλερικά, το ηλεκτρικό ρεύμα, το γάλα κ.ά.

Η απόκλιση μεταξύ οικονομικά ασθενέστερων και οικονομικά ισχυρών προκύπτει από τον διαφορετικό αντίκτυπο που έχει στο εισόδημά τους η κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής. Οι οικονομικά ασθενέστεροι δαπάνησαν το 25,41% του συνολικού τους προϋπολογισμού μόνο σε 6 αγαθά και υπηρεσίες. Για τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες οι πλούσιοι ξόδεψαν μόνο το 11,85% του εισοδήματός τους.

«Όχι» στη «δαιμονοποίηση» των επιχειρήσεων λέει ο ΣΒΒΕ

Να μπει «φρένο» σε αυτό που αποκάλεσε «δαιμονοποίηση» των ελληνικών επιχειρήσεων, που -όπως υποστηρίζει- «βάλλονται αδιακρίτως και ισοπεδωτικά από παντού, σε μια προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών του καθενός», ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μυλωνάς.

Όπως υποστηρίζει, στο δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνει η παγκόσμια οικονομική κρίση, με ορατές επιπτώσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, οι ελληνικές επιχειρήσεις «βάλλονται με τρόπο και ένταση, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στα όρια της δυσφήμησης και του διασυρμού».

Το αρνητικό κλίμα συντηρείται, κατά τον ίδιο, καθημερινά με δημοσιεύματα που «δαιμονοποιούν» την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.

«Αυτό θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης με άμεσες σοβαρότατες συνέπειες κυρίως για την περιφέρεια» υποστηρίζει.

Όπως τονίζει, είναι «προφανές» ότι ο ΣΒΒΕ «καταδικάζει απερίφραστα τους κερδοσκόπους και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», αλλά όλοι πρέπει να προστατέψουν την «υγιή επιχειρηματικότητα, αποφεύγοντας υπερβολές, υπεραπλουστεύσεις και κακόβουλες κριτικές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ