Νέα Υόρκη: Η άπνοια ύπνου είναι παράγοντας κινδύνου για πρώιμο θάνατο σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ουμέα με επικεφαλής τον Δρ Καρλ Φρανκλιν θέλησε να κατανοήσει καλύτερα τη σχέση μεταξύ άπνοιας ύπνου και εγκεφαλικού επεισοδίου, μελετώντας την μακροπρόθεσμη επιβίωση μεταξύ 132 ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο που είχαν εισαχθεί για ενδονοσοκομειακή αποκατάσταση την περίοδο 1995-1997.

Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ολονύκτια καταγραφή της άπνοιας ύπνου περίπου τρεις εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο δέκα χρόνια. ]

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι 23 ασθενείς (17,4%) είχαν αποφρακτική άπνοια ύπνου και 28 (21,2%) κεντρικού τύπου άπνοια ύπνου. Δύο ασθενείς που είχαν και τις δύο μορφές άπνοιας εξαιρέθηκαν από το δείγμα. Συνολικά, 79 ασθενείς αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Τελικά, 116 (88%) ασθενείς απεβίωσαν κατά την παρακολούθηση, περιλαμβανομένων και όλων αυτών με αποφρακτική άπνοια ύπνου, το 96% αυτών με κεντρική άπνοια ύπνου και το 81% των ασθενών χωρίς καμιά εκ των προαναφερόμενων τύπων άπνοιας ύπνου.

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου ήταν 76% υψηλότερο αυτών χωρίς άπνοια. Η κεντρική άπνοια ύπνου δεν σχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα.

Μια πτώση στα νυχτερινά επίπεδα οξυγόνου στην αιματική κυκλοφορία και ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανακοπής μπορεί να αναλογούν σε αυξημένο θνησιμότητα των ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο που έχουν άπνοια ύπνου.

health.in.gr