27

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς η συμφωνία με την RWE (και κατά δεύτερο λόγο με την Χαλυβουργική) κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω των κινητοποιήσεων των συνδικαλιστών, αλλά και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, σε ό,τι αφορά στα σχέδια για μονάδες λιθάνθρακα.

Ο κ. Αθανασόπουλος έχει -αντικειμενικά- έρθει σε δυσχερή θέση και επιζητεί πολιτική κάλυψη από τους Γ.Αλογοσκούφη και Χρ.Φώλια για τις κινήσεις του, ενώ τη Δευτέρα διέψευσε τις φήμες για παραίτηση.

Τον έντονο προβληματισμό τους για την παρεμπόδιση των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν τόσο τα μέλη του ΔΣ όσο και οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ με δύο διαδοχικές ανακοινώσεις.

Σκεπτικισμός υπάρχει και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το αν θα γνωμοδοτήσει υπέρ της χορήγησης αδείας στο σχήμα RWΕ – ΔΕΗ, καθώς ενδεχομένως θα προκύψουν προβλήματα ανταγωνισμού στην αγορά.

Ηδη, άλλωστε, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτή τη συνεργασία και προειδοποιούν με προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία, όμως, της ΔΕΗ με την RWE φαίνεται ότι αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης -διακρατικής- συμφωνίας και δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί.

Ουσιαστικά, αν ληφθούν υπόψη οι έντονες αντιδράσεις στα σχέδια για τις μονάδες λιθάνθρακα και η νέα «φιλοσοφία» της Κομισιόν για τις εκπομπές ρύπων, η συμφωνία αφορά στη -ραγδαία αναπτυσσόμενη- αγορά φυσικής ενέργειας, μέσω της ενεργοποίησης της option (δικαίωμα αγοράς) για το 30% της ΔΕΠΑ. 

Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης φέρεται να υποστηρίζει τα σχέδια της διοίκησης Αθανασόπουλου για τη ΔΕΠΑ, εν όψει της μετοχοποίησης της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου εντός του 2008.

* Στο ΔΣ της ΔΕΗ, την Τρίτη, δεν θα συζητηθούν τα μνημόνια συνεργασίας με RWE-Χαλυβουργική, αλλά θέματα που έχουν να κάνουν με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της εταιρείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ