36

Ορισμένοι Νεάντερταλ φαίνεται ότι έμοιαζαν με τους βορειοευρωπαίους, με ανοιχτόχρωμο δέρμα και κόκκινα μαλλιά, αποκαλύπτει γενετική ανάλυση σε δύο άτομα που έζησαν πριν από 50.000 χρόνια.

Πολυεθνική ομάδα ερευνητών αναφέρει στο περιοδικό Science ότι εντόπισε στα αρχαία οστά μεταλλάξεις που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος όπως οι γονιδιακές ποικιλίες που απαντώνται σήμερα στους κοκκινομάληδες.

Η μελέτη έρχεται μόλις μία εβδομάδα έπειτα από την ανακοίνωση μιας άλλης ερευνητικής ομάδας, η οποία εντόπισε στους Νεάντερταλ ένα γονίδιο που θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη της γλώσσας.

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ζούσε στην Ευρώπη και την Ασία ήδη πριν από 400.000 χρόνια, πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου στην Αφρική. Στην περιοχή της Ευρώπης, τα δύο είδη συνυπήρξαν μέχρι πριν από 30.000 χρόνια, οπότε οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι δεν υπήρξε επιμειξία ανάμεσα στους Homo sapiens και τους Homo neanderthalensis, ωστόσο η διαμάχη συνεχίζεται.

Οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα κατάφεραν να απομονώσουν και να αναλύσουν DNA από οστά τόσο παλιά. Βασική ανησυχία στις έρευνες αυτού του είδους είναι η πιθανότητα μόλυνσης του δείγματος από ξένο γενετικό υλικό.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές ήταν τυχεροί και εντόπισαν μια μετάλλαξη που δεν υπάρχει στους σημερινούς ανθρώπους -πρέπει επομένως να ανήκει όντως στους Νεάντερταλ που εξετάστηκαν.

Αν και η αλληλουχία είναι μοναδική, η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο γονίδιο mcr1 διαπιστώθηκε στο εργαστήριο ότι έχει την ίδια επίδραση με τις μεταλλάξεις που απαντώνται σήμερα στους κοκκινομάλληδες: το γονίδιο υπολειτουργεί, μειώνοντας την παραγωγή μελανίνης.

Τα οστά στα οποία διενεργήθηκε η ανάλυση προήλθαν από την Ιταλία και την Ισπανία.

Τη μελέτη υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Πανεπιστημίου της Λειψίας και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck της Λειψίας, το οποίο πρωτοπορεί στις γενετικές αναλύσεις του Νεάντερταλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press