95

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο.Μπους είχε την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταφέροντάς του το μήνυμα ότι οι διμερείς σχέσεις θα υποστούν πλήγμα εάν το Κογκρέσο κινηθεί προς την αναγνώριση της γενοκτονίας των 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, τυχόν αναγνώριση θα βλάψει τις προσπάθειες προσέγγισης Τουρκίας και Αρμενίας αλλά και την προσπάθεια των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε προβεί σε παρόμοια προειδοποίηση και νωρίτερα φέτος, τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο και έκανε τη δήλωση αυτή, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV. Την είδηση αναμετέδωσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia.

Από την πλευρά του, ο Τζ.Ο.Μπους δήλωσε την προσωπική του αντίθεση και υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί αποφασιστικά για να μην εγκριθεί το ψήφισμα. Τις δηλώσεις του προέδρου επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος εκπρόσωπος του οποίου μίλησε για «ιστορικό ζήτημα»

Η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να αποτρέψει την αναγνώριση της Γενοκτονίας αλλά το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς πιέζει προς την αντίθετη αναγνώριση.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει αντιπροσωπείες στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ενέργεια αυτή από το Κογκρέσο, η οποία προγραμματίζεται για τις 10 Οκτωβρίου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Τουρκία μπορεί να περιορίσει την χρήση της βάσης του Ιντζιρλίκ από τις αμερικανικές δυνάμεις, κομβικής σημασίας για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία αρνείται συστηματικά να χαρακτηρίσει τις σφαγές γενοκτονία, ενώ επισημαίνει ότι το ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους πολλοί Τούρκοι.

Αρκετοί διανοούμενοι και ανάμεσά τους ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ έχουν προσαχθεί σε δίκη για την ανοιχτή παραδοχή της γενοκτονίας. Ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ, ο οποίος επίσης μίλησε για το θέμα δημόσια, δολοφονήθηκε από υπερεθνικιστές.

Ένταση για το ίδιο θέμα υπάρχει και μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας που έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία με ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή το 2006 αλλά όχι και η Γερουσία ή ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press