36

Βρετανοί αρχαιολόγοι και μια ολλανδική εταιρεία γεωλογικών μελετών ξεκινούν έρευνα για τον εντοπισμό της ομηρικής Ιθάκης, η οποία πιστεύουν ότι δεν ήταν το σημερινό ομώνυμο νησί. Η προσοχή τους εστιάζονται στην χερσόνησο Παλική της Κεφαλονιάς, για την οποία υποψιάζονται ότι ήταν κάποτε ξεχωριστό νησί.

Ο Βρετανός ερασιτέχνης αρχαιολόγος Ρόμπερτ Μπρίτλστοουν εμπνεύστηκε τη θεωρία το 2003, ενώ διάβαζε για την Ελλάδα ως προορισμό για τις διακοπές του, και σύντομα κέρδισε την υποστήριξη δύο Βρετανών ακαδημαϊκών, του Τζέιμς Ντίγκλ, καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Κέμπριτζ, και του Τζον Αντερχιλ, καθηγητή Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ο Όμηρος, επισημαίνουν οι Βρετανοί, περιγράφει τη γενέτειρα του Οδυσσέα ως νησί χαμηλού υψομέτρου, το πλέον απομακρυσμένο νησί του Ιονίου. Η σημερινή Ιθάκη, όμως, είναι ορεινή και βρίσκεται πλησιέστερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ η Παλική είναι επίπεδη και, αν ήταν ανεξάρτητη θα μπορούσε να θεωρηθεί το εξώτερο νησί του Ιονίου.

Οι τρεις ερευνητές πιστεύουν ότι η ομηρική Ιθάκη χωριζόταν από την Κεφαλονιά από ένα στενό κανάλι, το οποίο εξαφανίστηκε έπειτα από σεισμούς.

Με την υποστήριξη της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, οι ερευνητές θα συνεργαστούν τώρα με την ολλανδική εταιρεία υπηρεσιών Μηχανικής Fugro Group, προκειμένου να εξετάσουν αν το υπέδαφος ανάμεσα στην Παλική και την υπόλοιπη Κεφαλονιά αποτελείται από συμπαγή βράχο ή ιζήματα.

Στην έρευνα θα αξιοποιηθούν τεχνολογίες που συνήθως εφαρμόζονται στις πετρελαϊκές έρευνες. Η εταιρεία θα εισάγει αισθητήρες μέσα σε γεωτρήσεις και θα χαρτογραφήσει τον θαλάσσιο πυθμένα με σόναρ, μεταξύ άλλων. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν τρία χρόνια.

Η υπόθεση των τριών Βρετανών για την ομηρική Ιθάκη περιγράφεται στο βιβλίο τους Odysseus Unbound – The Search for Homers Ithaca.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ