Oι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, προσφέρουν μία σημαντική εναλλακτική λύση στα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί.

Του Στρατή Κολυμπιανάκη, MD, ΜSc, PhD, Λέκτορα Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Είκοσι επτά χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση, της Λουίζ Μπράουν, από την ερευνητική ομάδα των P. Steptoe και R. Edwards στη Μεγάλη Βρετανία, η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει εντυπωσιακά, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις σε κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει αδυναμία τεκνοποίησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Υγείας, το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών διεθνώς ανέρχεται στο 15%. Στη χώρα μας, ένα στα έξι ζευγάρια -δηλαδή 250.000 ζευγάρια- που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας.

Παρά τα εμπόδια που ορισμένες φορές θέτει η ίδια η φύση για την απόκτηση ενός παιδιού, αυτή παραμένει ένα αναφαίρετο και νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να γευτεί τη χαρά της γονιμότητας.

kids.in.gr