Τα Αίτια της Υπογονιμότητας

Ανεξάρτητα εάν το πρόβλημα υπογονιμότητας εντοπίζεται στον άνδρα ή στη γυναίκα, η αδυναμία τεκνοποίησης αφορά στο ζευγάρι, αφού η απόκτηση ενός παιδιού είναι βέβαιο ότι επηρεάζει τη ζωή και των δύο συντρόφων.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, στατιστικά, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων η αδυναμία τεκνοποίησης οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα που εντοπίζεται στη γυναίκα (π.χ. απόφραξη σαλπίγγων, διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας, ενδομητρίωση, πυελικές συμφύσεις, τραχηλικός παράγοντας, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας κ.λπ.), στο ένα τρίτο στον άνδρα (διαταραχές στην ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος, ορμονικές ή γενικότερα παθολογικές διαταραχές κ.λπ.), ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις είτε και στους δύο συντρόφους (20%) είτε είναι ανεξήγητης αιτιολογίας (10%).

Το ποσοστό επίτευξης κύησης δεν είναι ίδιο για όλα τα υπογόνιμα ζευγάρια που ακολουθούν κάποια μορφή θεραπείας, αφού η πιθανότητα απόκτησης ενός παιδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Μία σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπ` όψη και να αξιολογείται με προσοχή είναι η ηλικία της γυναίκας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 25 – 35 ετών (30%-35%) και το χαμηλότερο σε γυναίκες άνω των 43 ετών (περίπου 3%), γεγονός που οδηγεί στη δυσάρεστη αλλά σημαντική διαπίστωση ότι ο χρόνος είναι ο κύριος εχθρός της γονιμότητας.

Κατά συνέπεια, όσο πιο γρήγορα το ζευγάρι απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό για να συζητήσει το πρόβλημά του, τόσο νωρίτερα θα διαγνωστεί το αίτιο που κρύβεται πίσω από αυτό και θα αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες κύησης.