36

Ένα τεχνητό εμφύτευμα που τοποθετείται μέσα στο μάτι και δέχεται σήματα από μια εξωτερική κάμερα, ενσωματωμένη σε ένα ζευγάρι γυαλιών, υπόσχεται μερική αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους με παθήσεις του αμφιβληστροειδούς.

Ένα τεχνητό εμφύτευμα που συνδέεται με το εσωτερικό του ματιού και δέχεται σήματα από μια εξωτερική κάμερα, ενσωματωμένη , υπόσχεται μερική αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους με παθήσεις του αμφιβληστροειδή.

Το σύστημα Argus II θα δοκιμαστεί σε 50 με 75 ασθενείς και, αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα μπορούσε να λάβει έγκριση κυκλοφορίας σε δύο χρόνια.

Το προηγούμενο μοντέλο είχε εμφυτευθεί σε έξι ηλικιωμένους και η απόδοσή του ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο: Οι ασθενείς μπόρσαν να δουν φως, σχήματα και κινήσεις και να διακρίνουν αντικείμενα, όπως ένα ποτήρι ή ένα πιρούνι.

Το νεώτερο μοντέλο, τέσσερις φορές μικρότερο και με σχεδόν τετραπλάσια ανάλυση, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Argus II περιλαμβάνει μια μικρή κάμερα, ενσωματωμένη σε γυαλιά οράσεως, η οποία μεταδίδει σήμα σε μια φορητή συσκευή που φοριέται στη ζώνη. Η συσκευή αυτή μεταδίδει ασύρματα τις πληροφορίες στο εμφύτευμα, το οποίο είναι στερεωμένο πάνω στον αμφιβληστροειδή και τον διεγερει απευθείας με ηλεκτρικά σήματα.

Το εμφύτευμα, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Second Sight Medical, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, περιλαμβάνει 60 ηλεκτρόδια, τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμα εικονοστοιχεία (pixels), θα μπορούσε όμως να βελτιωθεί στο μέλλον ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη ανάλυση.

Στην κλινική δοκιμή της συσκευής θα συμμετάσχουν άτομα με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους -πλήτει έως και έναν στους δέκα ανθρώπους άνω των 55 ετών.

Στη συνάντηση του Σαν Φρανσίσκο, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC ένας από τους ασθενείς στους οποίους εμφυτεύτηκε το προηγούμενο μοντέλο δηλώνει ότι ακόμα και η όραση των 16 εικονοστοιχείων πραγματικά άλλαξε τη ζωή του:

«Στην αρχή, ήταν σαν να βλέπεις συγκεντρωμένες κουκκίδες. Τώρα, βλέπω πολύ περισσότερα», είπε ο 58χρονος Τέρι Μπίλαντ, τυφλός από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. «Όταν περπατώ στο δρόμο μπορώ να αποφύγω τα χαμηλά κλαδιά […] Δεν μπορώ να αναγνωρίσω πρόσωπα, αλλά τα βλέπω ως σκοτεινές σκιές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ