30

Το υπουργείο θα ζητήσει από τη συγγραφέα του βιβλίου Ιστορίας της Στ΄Δημοτικού να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, δήλωσε η Μαριέτα Γιαννάκου, απαντώντας σε ερώτηση ανεξάρτητου βουλευτή, αλλά και στις ενστάσεις που πρόσφατα διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Η ίδια ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το βιβλίο δεν θα αποσυρθεί.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει σε σχέση με το βιβλίο» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι το βιβλίο έχει ελαττώματα, όμως, το υπουργείο έχει τη δυνατότητα, πριν αυτό αξιολογηθεί συνολικά την επόμενη χρονιά, να βάλει ένα συμπληρωματικό φυλλάδιο και να καλέσει τη συγγραφέα να τροποποιήσει ορισμένα σημεία.

Σύμφωνα με την υπουργό, η Ιστορία της Στ Δημοτικού δεν μπορεί να είναι 500 σελίδες και να αφηγείται τα πάντα. «Δεν μπορείτε να γράψετε όλες τις αλήθειες στις 150 σελίδες του. Το βιβλίο έχει ελαττώματα και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά εγώ δεν θα αποσύρω άλλο ένα βιβλίο Ιστορίας όπως έγινε στο παρελθόν με σχολικά εγχειρίδια που περιείχαν κραυγαλέες ανακρίβειες.»

Μερικές από τις καινοτομίες του βιβλίου είναι η αναφορά στον Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά και σε πολύ πρόσφατα γεγονότα όπως η χούντα, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, αλλά και το Μακεδονικό. Ενώ και οι γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση παίρνουν πολύ σημαντικότερη θέση από αυτή που έχουμε συνηθίσει, κάτι που είχε προκαλέσει και συζητήσεις στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Ενστάσεις για το περιεχόμενο του βιβλίου εξέφρασε η Εκκλησία, που υποστηρίζει ότι η ύλη είναι συμπυκνωμένη σε 140 σελίδες και δεν υπάρχει εκτενής ανάλυση για την Ελληνική Επανάσταση ή τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ δεν είναι εμφανής και ο ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι δεν αντιτίθεται στη λιτότητα του βιβλίου αλλά στην περιγραφή γεγονότων όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου και η σφαγή της Σμύρνης.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε επίσης στο τετράτομο «εναλλακτικό εκπαιδευτικό υλικό» του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) που εστάλη στο υπουργείο Παιδείας για διανομή στους εκπαιδευτικούς.

«Οι συγγραφείς του περιγράφουν το παιδομάζωμα ως πρωτότυπη οθωμανική πρακτική για τη στρατολόγηση ανθρώπων που θα στελέχωναν τις υπηρεσίες του σουλτάνου» είπε.

«Τέτοια κείμενα κινούνται στα πλαίσια της περιβόητης άγριας παγκοσμιοποίησης, όπου η έννοια του έθνους-κράτους είναι εχθρική» κατέληξε.

Απαντώντας, η υπουργός είπε ότι οι τόμοι αυτοί έχουν χρηματοδοτηθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, τον Οργανισμό των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ίδρυμα «Α.Γ. Λεβέντη», αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν σημαντική αναφορά στις πηγές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ