36

Η επιτυχής δοκιμή από την Κίνα ενός βαλλιστικού πυραύλου που καταστρέφει δορυφόρους σε τροχιά προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις -ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία και χώρες της Ασίας καλούν το Πεκίνο να μην στραφεί στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος.

Την Παρασκευή, συμβουλευτική επιτροπή του Κογκρέσου κατέθεσε έκθεση σύμφωνα με την οποία υπάρχει κινητικότητα στην Κίνα για την ανάπτυξη αντι-δορυφορικού συστήματος. Ακόμα και μια μικρής κλίμακας επίθεσης σε κρίσιμους αμερικανικούς δορυφόρους θα ήταν «καταστροφική» για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και την οικονομία τους, αναφέρει το κείμενο.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κάσεϊ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της σε Κινέζους αξιωματούχους, τονίζοντας την αντίθεσή της σε «οποιαδήποτε στρατιωτικοποίηση του διαστήματος».

Είπε ότι η καταστροφή δορυφόρων σε τροχιά αφήνει συντρίμμια, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία άλλων σημαντικών δορυφόρων ή διαστημικών σκαφών.

Το ίδιο σχόλιο έκανε στο Λονδίνο και ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ. Πρόσθεσε ότι «ο τρόπος διεξαγωγής του τεστ δεν βρίσκεται σε συμφωνία με το πνεύμα των δηλώσεων τις Κίνας στον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς για τη στρατιωτική χρήση του διαστήματος».

Στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός Σένζο Αμπε δήλωσε ότι κάλεσε το Πεκίνο να δώσει εξηγήσεις και τόνισε τη σημασία της ειρηνικής χρήσης του διαστήματος. Επίσης, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την αντίθεση της κυβέρνησής του στην κινεζική δοκιμή και πρόσθεσε ότι κάλεσε την πρεσβευτή της Κίνας να δώσει εξηγήσεις.

Την ανησυχία της διαβίβασε στο Πεκίνο και η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας.

Αν και το Πεκίνο δεν έχει παραδεχθεί επισήμως τη δοκιμή, αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι στις 11 Ιανουαρίου εκτοξεύτηκε από το Σιτσάνγκ βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς, ο οποίος κατέστρεψε έναν παλιό μετεωρολογικό δορυφόρο της Κίνας σε ύψος 850 χλμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press