51

Έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις υπεγράφη τελικώς στο Παρίσι η συμφωνία επτά διεθνών εταίρων για την κατασκευή του Διεθνούς Πειραματικού Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα (ITER), που φιλοδοξεί να παράγει τις επόμενες δεκαετίες καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια.

Η ερευνητική εγκατάσταση, κόστους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι το μεγαλύτερο διεθνές κατασκευαστικό έργο μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο αντιδραστήρας θα παράγει καθαρή ενέργεια με πυρηνική σύντηξη, όπως συμβαίνει και στον Ήλιο.

Το πρόγραμμα ITER αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 15 χρόνια, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τελικά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εμπορικών αντιδραστήτων σύντηξης που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο, αντί για ουράνιο.

Η συμφωνία υπεγράφη την Τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων και είναι προϊόν πολυετών εντατικών διεθνών διαπραγματεύσεων που κατέληξαν τον Ιούνιο του 2005 στην επιλογή του σταθμού του Κανταράς, στη νοτιο-ανατολική Γαλλία, ως έδρα για τον αντιδραστήρα.

Η κατασκευή του Διεθνούς Πειραματικού Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα θα αρχίσει το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία. Η εκμετάλλευσή του τοποθετείται στο 2018.

Η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη που βρίσκεται στο κέντρο του προγράμματος εντάσσεται στην αναζήτηση μίας περισσότερο καθαρής και ανεξάντλητης πηγής πυρηνικής ενέργειας.

Ως λύση που θα αντικαταστήσει την πυρηνική σχάση, η ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη θα αποτελέσει αντικείμενο μακράς έρευνας εντός του αντιδραστήρα ITER. Στόχος είναι η αναπαραγωγή αυτού που συμβαίνει στο κέντρου του Ήλιου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό