36

Βρετανοί ερευνητές κατέθεσαν αίτηση για τη δημιουργία υβριδικών εμβρύων από ανθρώπινο DNA και ωάρια αγελάδας, προκειμένου να απομονώσουν ευκολότερα βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση νόσων όπως του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Η αίτηση που κατατέθηκε στη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) αφορά την εισαγωγή ανθρώπινου DNA σε ωάρια αγελάδας από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό.

Τα έμβρυα που θα προέκυπταν θα ήταν 99,9% ανθρώπινα από γενετική άποψη -το ελάχιστο DNA αγελάδας που θα απέμενε θα βρισκόταν έξω από τον πυρήνα των κυττάρων, στα μιτοχόνδρια, και ο ρόλος του θα ήταν περιορισμένος. Τα υβριδικά έμβρυα θα καταστρέφονταν την έκτη ημέρα της ανάπτυξης για να απομονωθούν τα βλαστικά κύτταρα.

Η μέθοδος θα διευκόλυνε σημαντικά την παραγωγή βλαστικών κυττάρων για ιατρική χρήση, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Σήμερα, τα εμβρυικά βλαστικά κύτταραπροέρχονται από έμβρυα που έχουν περισσέψει από κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και δεν είναι ευρέως διαθέσιμα.

«Η ερευνητική μας ομάδα αισιοδοξεί ότι η HFEA θα αποφανθεί θετικά για την αίτησή μας» δήλωσε στο Reuters ο Στίβεν Μίνγκερ, διευθυντής του Kings College στο Λονδίνο. Η αίτηση κατατέθηκε από το κολέγιο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων της Βορειοανατολικής Αγγλίας.

Τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού για μεταμόσχευση. Οι ιστοί αυτοί πιστεύεται ότι στο μέλλον θα θεραπεύσουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, από το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες μέχρι και την παράλυση.

Υβριδικά έμβρυα ανθρώπου-αγελάδας πιστεύεται ότι είχαν δημιουργηθεί και στο παρελθόν από ερευνητές στις ΗΠΑ και στη Νότιο Κορέα, οι οποίοι όμως δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια από επιτροπές βιοηθικής και δεν χρησιμοποίησαν τα κύτταρα σε ασθενείς.

Τα πειράματα που προβλέπει η τελευταία αίτηση αφορούν κυρίως νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλστχάιμερ. «Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη εμβρυϊκών βλαστικών κυτταρικών σειρών, ειδικών ανά ασθένεια, από ασθενείς που πάσχουν από γενετικές μορφές νευροεκφυλιστικών διαταραχών, θα δώσει ώθηση τόσο στη βασική έρευνα όσο και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για αυτές τις καταστροφικές ασθένειες του εγκεφάλου» δήλωσε ο Δρ Μίνγκερ.

Η απόφαση αναμένεται σε διάστημα λίγων μηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ