30

Έως και 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη είναι η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας από την κανονική θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός οφείλεται στην αποθήκευση θερμότητας που γίνεται στο μπετόν των κτιρίων, στην άσφαλτο και στην πυκνή δόμηση.

Όπως σημειώνεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η λεγόμενη «θερμική νησίδα» των σύγχρονων πόλεων συνοδεύεται από αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό οδηγεί σε επιπλέον κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, άρα επιπλέον έξοδα για τα νοικοκυριά.

Μάλιστα, από τη μελέτη του Πανεπιστημίου, προκύπτει ότι οι έχοντες και κατέχοντες χρειάζονται λιγότερα χρήματα για θέρμανση και δροσισμό από ό,τι οι μη έχοντες.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Πέμπτης, οι έχοντες ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ ετησίως καταναλώνουν 3,51 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας κατ άτομο, οι έχοντες εισόδημα άνω των 9.000 ευρώ ετησίως καταναλώνουν 2,6 κιλοβάτ και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 63.000 ευρώ καταναλώνουν 1,6 κιλοβάτ.

Ο καθηγητής του Μπέρκλεϊ, Χασέμ Ακμπάρι, ο οποίος έχει μελετήσει σε βάθος το φαινόμενο της «θερμικής νησίδας» προτείνει σειρά μέτρων για την εξάλειψή του»: κυρίως ανοιχτόχρωμες επιφάνειες και δέντρα.

Οι ανοιχτόχρωμες οροφές των κτιρίων βοηθούν στην απομάκρυνση της ηλιακής ακτινοβολίας και μειώνουν την ανάγκη χρήσης κλιματιστικών.

Αλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι πολίτες είναι η θερμομόνωση των κτιρίων, η φύτευση ταρατσών και μπαλκονιών, η φύτευση αναρριχώμενων στους τοίχους φυτών και η μείωση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ