36

Φυσαλίδες μεθανίου που αναδύονται από παγωμένες λίμνες στη Σιβηρία, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, απειλούν να δημιουργήσουν ένα νέο φαύλο κύκλο που θα επιδεινώσει σοβαρά την παγκόσμια θέρμανση, διαπιστώνουν ανήσυχοι οι επιστήμονες.

Το μεθάνιο -ένα αέριο του θερμοκηπίου 23 φορές ισχυρότερου από το διοξείδιο του άνθρακα- εκλύεται από τα παγωμένα εδάφη της Σιβηρίας με ρυθμό πενταπλάσιoαπό τις προηγούμενες εκτιμήσεις, δείχνουν οι μετρήσεις σε απρόσιτες λίμνες που δεν είχαν μελετηθεί ως σήμερα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται την Πέμπτη στο Νature.

«Οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες» προειδοποιεί η Κέιτι Ουόλτερ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα στο Φέιρμπανκς.

Η κλιματική αλλαγή που έχει ήδη αρχίσει προκαλεί λιώσιμο σε εδάφη που έχουν μείνει παγωμένα για χιλιάδες χρόνια, κυρίως στη Σιβηρία και σε μικρότερη έκταση στην Αλάσκα. Ο άνθρακας που έχει παγιδευτεί στο έδαφος εκλύεται ως μεθάνιο, όταν υπάρχει υγρασία, και ως διοξείδιο του άνθρακα, όταν το έδαφος είναι ξηρό.

Οι λίμνες στη Σιβηρία σχηματίζονται και μεγαλώνουν καθώς ο πάγος λιώνει. Από τον πυθμένα αναβλύζουν φυσαλίδες μεθανίου, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν μελετηθεί επειδή βρίσκονται σε απρόσιτες περιοχές και εμφανίζονται μαζικά αλλά απρόβλεπτα.

Δεν είναι μόνο το μεθάνιο που προκαλεί ανησυχία. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι στο Science κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το διοξείδιο του άνθρακα στα παγωμένα εδάφη της Σιβηρίας είναι πολύ περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί, ίσως 100 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται κάθε χρόνο από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι ότι η απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου από το έδαφοςέχει ακόμα ξεκινήσει στη Σιβηρία σε μεγάλη κλίμακα. Σημαίνουν όμως συναγερμό, καθώς στην Αλάσκα τα παγωμένα εδάφη σε πολλές περιοχές φτάνουν πλέον στο σημείο τήξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ