88

Με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διείσδυσης του Διαδικτύου (κάτω του 20%) και με το 99% των χρηστών του Διαδικτύου χωρίς πρόσβαση με ευρωζωνική διασύνδεση (DSL), η ελληνική αγορά δεν δείχνει σημάδια εξέλιξης βραχυπρόθεσμα, υποστηρίζει μελέτη της Kantor για την διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης, σύμφωνα με την εταιρεία, φέρουν και οι τιμές ευρωζωνικής πρόσβασης στην ελληνική αγορά, που παραμένουν οι ακριβότερες στην Ευρώπη.

Η Kantor επισημαίνει ότι η τηλεφωνία μέσω του Διαδικτύου (VoIP) θα αλλάξει δραματικά την αγορά προς όφελος του καταναλωτή και τονίζει πως ενώ ο ανταγωνισμός μεταφέρεται διεθνώς στην VoIP, η χώρα μας κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «πρωτόγονη».

Όπως καταγράφεται στην μελέτη, το μέλλον των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στηρίζεται σε δύο άξονες.

Αρχικά, αν θα μπορέσουν οι εταιρίες των ασύρματων επικοινωνιών να επενδύσουν σε καινούργιες τεχνολογίες και, δεύτερον, αν θα μπορέσουν οι εταιρίες στον τομέα των διαφοροποιημένων επικοινωνιών να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και να διευρύνουν τις δικές τους υπηρεσίες για VoIP, πιθανώς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στην Ελλάδα το 2005 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά έντονος χρόνος όσον αφορά την αγορά των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την Kantor.

Το Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 80,8% της ΤΙΜ Hellas στις εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital) Apax Partners και Texas Pacific Group. Οι δύο εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών προχώρησαν και στην εξαγορά της Q-Telecom από την Info-Quest.

Η Ιntracom ανακοίνωσε την εξαγορά του 23% της Forthnet από τις Μινωικές Γραμμές (τις οποίες μετέπειτα πούλησε στο ΧΑΑ) και το 100% της Hellas On Line, ενώ η ισλανδικών συμφερόντων εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Novator απέκτησε το 16,1% της Forthnet.

Η Cosmote Mobile Telecos εξαγόρασε την Cosmo Bulgaria Mobile EAD (GloBul) και την Cosmofon AD Skopje από τον OTE ΑΕ. Σημαντικής μακροπρόθεσμης βαρύτητας κίνηση είναι και η συνεργασία μεταξύ της Intracom και του ρώσικου Ομίλου Sistema.

Oπως εκτιμά η μελέτη, οι κινήσεις αυτές μένει να αποτιμηθούν, αφού ξεκαθαρίσουν προηγουμένως οι προθέσεις των επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά και οι περαιτέρω εξελίξεις και συναλλαγές που αναμένεται να προκύψουν και να επηρεάσουν σημαντικούς παίκτες στον κλάδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ