28

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων πρώην μελών της διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών συνεχίστηκε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών της επιχείρησης την περίοδο του 2000.

Ο πρώην πρόεδρος της επιχείρησης Ι.Κουσουλάκος είπε στο δικαστήριο ότι η ΔΕΚΑ είχε ως στόχο της τη μείωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η επιχείρηση αναλάμβανε πληρωμές, όπως αποζημιώσεις στα ναυπηγεία ή στην Ολυμπιακή, ώστε αυτές να μην μπαίνουν στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Κουσουλάκος υποστήριξε ότι η ΔΕΚΑ δεν προσπάθησε να ανατρέψει την τάση του δείκτη στο Χρηματιστήριο αλλά να μειώσει τη διακύμανση καθώς, όπως ανέφερε, τέτοιες καταστάσεις προσελκύουν κερδοσκόπους.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΚΑ την περίοδο εκείνη η διακύμανση του δείκτη στο Χρηματιστήριο ήταν μεγαλύτερη από αυτήν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. «Στόχος μας», συμπλήρωσε, «ήταν η προστασία των επίμαχων μετοχών, γιατί μετά δεν θα είχαμε τι να τις κάνουμε».

Ο κ. Κουσουλάκος, υποστήριξε επίσης ότι το διάστημα μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2000 η ΔΕΚΑ δεν είχε τόσο έντονη δραστηριότητα, καθώς είχαν αλλάξει τα δεδομένα. Υπήρχε δηλαδή όπως είπε, πολύ μεγάλη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων και επιπλέον ήταν πια γνωστή η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ το Μάιο.

Ο κ. Β.Νώτης είπε στο δικαστήριο ότι συνταξιοδοτήθηκε το Μάιο του 2000 και επομένως δεν θα είχε κανένα λόγο να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές μέσω της ανόδου του δείκτη, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο κ. Β.Μανεσιώτης επανέλαβε ότι η δραστηριότητα της ΔΕΚΑ είχε έντονο δημοσιονομικό περιεχόμενο, για τη μείωση του ελλείμματος μέσω των αποκρατικοποιήσεων αλλά και μέσω της μείωσης των δαπανών.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε επίσης ότι το επίμαχο διάστημα οι μετοχές ιδιωτικών εταιριών σημείωσαν πτώση της αξίας τους περίπου 90%. Όπως είπε η επαπειλούμενη ζημιά αν η ΔΕΚΑ δεν είχε κινητοποιηθεί θα ήταν τεράστια, καθώς θα επηρεάζονταν δυσμενώς και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά και η αξία των μετοχών. «Φανταστείτε 190 εκατομμύρια μετοχές να έχαναν την αξία τους».

Οι Π.Μακρόπουλος, Γ.Καλλίας, Αθ.Σάγος και Μ.Ποσνακίδου-Παπαδονικολάκη υπεραμύνθηκαν των ενεργειών της ΔΕΚΑ και τόνισαν ότι λειτουργούσαν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την πρόταση του εισαγγελέα έδρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ