51

Περαιτέρω κρούσματα αναμένονται, πάντως ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη από τη γρίπη των πτηνών είναι στην παρούσα φάση ελάχιστος, κατά την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ. Οι πολίτες καλούνται από τον ΠΟΥ να μην καταφύγουν σε κινήσεις πανικού με μαζική αγορά αποθεμάτων του αντι-ιικού φαρμάκου Tamiflu. Οι τελευταίες εξελίξεις…

Φοβούμενος δημόσια «επέλαση» για την αγορά του φαρμάκου και με επιθυμία την αποθήκευση ποσοστήτων Tamiflu από τις κυβερνήσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι το σκεύασμα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών, εντούτοις δεν λειτουργεί ως εμβόλιο αποτρέποντας την προσβολή από την ασθένεια.

«Ο ΠΟΥ δεν συμβουλεύει σε αυτή τη φάση τους πολίτες να αποθηκεύσουν αυτό το φάρμακο για οποιονδήποτε σκοπό» αναφέρει ο Μάικλ Ράιν, επικεφαλής του τομέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επί καταστάσεων πανδημίας, έπειτα από πληροφορίες για υψηλές πωλήσεις σε φαρμακεία της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στην παρούσα φάση για οποιονδήποτε να λάβει το φάρμακο αυτό, πέραν των ομάδων υψηλού κινδύνου σε περιοχές όπου η γρίπη των πτηνών έχει καταστεί πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτρόφων και του ιατρικού προσωπικού» επισημαίνει.

Στην Ελλάδα οι υγειονομικές Αρχές έχουν ήδη παραλάβει 32.000 κουτιά του Tamiflu, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα παραλάβουν άλλες 10.000. Από το σύνολο των 42.000 κουτιών τα 20.000 δεσμεύθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και 22.000 πρόκειται να διατεθούν στην αγορά.

Η ελβετική Roche, κατασκευάστρια εταιρεία, αυξάνει την παραγωγή του φαρμάκου, ωστόσο αρνείται να εκχωρήσει την πατέντα. «Η Roche και η συνεργάτες της σκοπεύουν να παραμείνουν ο μόνος κατασκευαστής» επισημαίνει η φαρμακευτική εταιρεία. Γνωστοποιείται, παράλληλα, ότι δωρίζει ποσότητες στη Ρουμανία, και πωλεί ποσότητες του φαρμάκου στην Τουρκία.

Ελάχιστος κίνδυνος, προς το παρόν

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Λε Γονγκ-Γουκ αναφέρει ότι αναμένονται περαιτέρω κρούσματα σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, όμως η πραγματική απειλή παραμένει στη νοτιοανατολική Ασία. Μία πιθανή μετάλλαξη θα προέλθει κατά πάσα πιθανότητα από την Ασία, δεδομένης της συνεχούς έξαρσης της γρίπης.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, ο ιός παραμένει κτηνιατρικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η ασθένεια ενέχει στην παρούσα φάση «ελάχιστο» κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, σημειώνει -όπως μεταφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία- η νεοσύσταση αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρώντας να κατευνάσει τους φόβους στην ήπειρο.

Επίκειται η παρουσίαση κατευθυντήριων γραμμών για τους τρόπους προστασίας των ατόμων που έρχονται σε επαφή με ασθενή ζώα. «Υπάρχει ένας ελαφρά μεγαλύτερος κίνδυνος για εκείνους που είχαν άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, συνεπώς στόχος μας πρέπει να είναι να ελαχιστοποιήσουμε περαιτέρω αυτό τον κίνδυνο» δηλώνει ο επικεφαλής Ζ.Ζακάμπ από την έδρα της υπηρεσίας στη Σουηδία.

Εφησυχασμός, όμως, δεν πρέπει να υπάρχει και ο ΠΟΥ τονίζει διά στόματος αυτή τη φορά του γενικού διευθυντή του προγράμματος που αφορά στην ανθρώπινη γρίπη: «Δεν γνωρίζουμε εάν μία πανδημία θα ξεσπάσει τις προσεχείς εβδομάδες, μήνες ή μόνο σε χρόνια. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εφόσον ξεσπάσει θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως».

Στο σημείο αυτό σύσσωμοι οι φορείς συγκλίνουν ότι εάν επιθυμούμε να προλάβουμε μία πανδημία από πιθανή μετάλλαξη του ιού, ώστε να μεταδίδεται από άνθρωποι σε άνθρωπο, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη διεθνής βοήθεια και προς τα κράτη που πλήττονται ήδη στην Ασία για να υπάρξουν δραστικές βελτιώσεις σε θέματα δημόσιας υγιεινής και υγείας των ζώων.

Οι τελευταίες εξελίξεις

* Πιθανό νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών (όχι, προς το παρόν, H5N1) εντοπίστηκε σε τρίτη τοποθεσία στο Δέλτα του Δούναβη, στη Ρουμανία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Αντισώματα της γρίπης των πτηνών ανιχνεύτηκαν σε ένα κύκνο στο Δέλτα του Δούναβη» ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Γκεόργκε Φλουτούρ.

* Επείγουσα σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη για την εξέταση μέτρων.

* Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα στις Οινούσσες, εν αναμονή αποτελεσμάτων για το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1. Εάν διαπιστωθεί ο ιός η ΕΕ θα κινηθεί στην απαγόρευση της εισαγωγής πουλερικών από τη Χίο.

* Ασκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης στις 23 και 24 Νοεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Νέα εστία της γρίπης των πτηνών σε σπουργίτια στην Ταϊλάνδη.

* Η Roche δωρίζει ποσότητες Tamiflu στη Ρουμανία, πουλά σκευάσματα στην Τουρκία. Ενισχύει την παραγωγή, δεν εκχωρεί την πατέντα.

* Και η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα επιχειρηθεί δημιουργία πρωτότυπου εμβολίου κατά του στελέχους H5NI έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν προέλθει από αρκετά άλλα κράτη, περιλαμβανομένων Βρετανίας και ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι τα εμβόλια δημιουργούνται για να προληφθεί η προσβολή ιατρικού προσωπικού ή αγροτών που μπορεί να εκτεθούν στον ιό, αλλά και με την ελπίδα ότι εάν υπάρξει μετάλλαξη μπορεί να είναι γενετικά «κοντινό» στέλεχος ώστε να δράσει αποτελεσματικά το εμβόλιο.

* Η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευελπιστεί σε εμβόλιο έως τον επόμενο χειμώνα

* Η Κομισιόν έδωσε εντολή για επείγοντες ελέγχους σε νεκρά πουλιά που εντοπίστηκαν στην Κροατία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ