Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τέσσερα νέα γονίδια τα οποία πιστεύουν ότι εμπλέκονται στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Oncogene.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον Δρ Κάρλος Κάλντας χρησιμοποίησε την μικροστοίχιση DNA, μια τεχνολογία η οποία μπορεί να εξετάσει εξονυχιστικά την δραστηριότητα εκατοντάδων γονιδίων στη στιγμή. Χωρίς αυτή την τεχνική θα έπρεπε να αναλύσουν το κάθε γονίδιο ξεχωριστά.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστών από 33 καρκινικούς όγκους του μαστού και επίσης καρκινικά κύτταρα του μαστού που είχαν αναπτυχθεί στο εργαστήριο, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο χρωμόσωμα 8, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως πιθανή τοποθεσία γονιδιακών ελαττωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Με τη μικροστοίχιση κατάφεραν να εντοπίσουν ποια από τα εκατοντάδες γονίδια ήταν πιθανό να εμπλέκονται ενεργά στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Τέσσερα υποψήφια γονίδια εντοπίστηκαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματος 8.

Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν δυο αντίγραφα ολόκληρου του χρωμοσώματος. Αλλά οι γυναίκες με το γενετικό αυτό ελάττωμα είχαν πολλαπλά αντίγραφα του συγκεκριμένου αυτού κλάσματος που περιέχει τα τέσσερα πιθανά «ένοχα» γονίδια (FLJ14299, C8orf2, BRF2 και RAB11FIP).

Το πρότυπο αυτό παρατηρήθηκε σε οκτώ από τους 33 όγκους που μελετήθηκαν.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κάλντας «δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο από τα τέσσερα γονίδια είναι ο πραγματικός ένοχος. Αλλά ξέρουμε ότι οι γυναίκες που έχουν αυξημένα αντίγραφα του συγκεκριμένου κλάσματος του χρωμοσώματος 8 έχουν πολύ κακή πρόγνωση. Το στοιχείο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τους όγκους που είναι πιο επιθετικοί και να τους αντιμετωπίσουμε με πιο επιθετικά θεραπευτικά σχήματα».

health.in.gr