36

Οι Αυστραλοί ερευνητές που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή τον τίγρη της Τασμανίας, ένα σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που εξαφανίστηκε το 1936, τελικά δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια, όπως είχαν αρχικά ανακοινώσει.

Το 1999, το Μουσείο της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά πρόγραμμα κλωνοποίησης του θρυλικού ζώου, χρησιμοποιώντας το DNA από ένα δείγμα του 1886, το οποίο κατά λάθος είχε διατηρηθεί σε οινόπνευμα, αντί σε φορμόλη, διατηρώντας έτσι το γενετικό υλικό σε καλύτερη κατάσταση.

Ωστόσο, φέτος τον Φεβρουάριο, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν την προσπάθεια, καθώς το DNA του δείγματος είχε αποδομηθεί σε μεγάλη έκταση.

Τώρα, ο Μάικ Αρτσερ, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας και πρώην διευθυντής του Μουσείου της Αυστραλίας, δηλώνει ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και ξένων ερευνητικών ιδρυμάτων.

Ο μαρσιποφόρος τίγρης της Τασμανίας (Thylacinus cynocephalus) ήταν ενδημικό είδος της Αυστραλίας και δεν σχετίζεται άμεσα με την τίγρη, καθώς δεν ήταν αιλουροειδές. Το είδος θεωρήθηκε απειλή από τους κτηνοτρόφους και τελικά περιορίστηκε στην Τασμανία.

Ο τελευταίος «μαρσιποφόρος λύκος» όπως επίσης είναι γνωστός ο τίγρης, εθεάθη στη φύση το 1932, ενώο τελευταίος εκπρόσωπος του είδους πέθανε το 1936 σε ζωολογικό κήπο.

Ακόμα και αν οι επιστήμονες καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα κλωνοποιημένο έμβρυο του τίγρη, θα πρέπει να αναθέσουν την κύησή του σε θηλυκό κάποιου συγγενικού είδος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ