26

Απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου για τη γνωστή υπόθεση μη παρουσίας τους σε έλεγχο ντόπινγκ.

Την απόφαση έλαβε με πλειοψηφία 4-1 κατά τη συνεδρίασή της η πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ.

Αντίθετα στον προπονητή των δύο Ολυμπιονικών, Χρήστο Τζέκο, επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές τους για την κλήση σε ντόπινγκ κοντρόλ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ο Χρήστος Τζέκος κρίθηκε αθώος για την υπόθεση εμπορίου και συναλλαγής αναβολικών ουσιών (εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη) και η μόνη υπόθεση που τον βαραίνει είναι η παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ.

Το μοναδικό μέλος της Επιτροπής που δεν συμφώνησε με την απόφαση ήταν ο καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών, Στυλιανός Περράκης, ο οποίος μάλιστα δεν ήταν παρών στη συνέλευση, καθώς βρισκόταν στη Γαλλία.

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής: Κώστας Παναγόπουλος, Παναγιώτης Δημάκος, Κώστας Τζένος και Χαράλαμπος Χρυσανθάκης.

«Σημειώνουμε την απόφαση της Ελληνικές Ομοσπονδίας με ενδιαφέρον» είπε ο εκπρόσωπος της IAAF, Νικ Ντέιβις και συμπλήρωσε:

«Πλέον η επιτροπή μας θα δώσει την δική της εκδοχή στην απόφαση».

Σημειώνεται οτι η… ετυμηγορία του ΣΕΓΑΣ θα μεταβιβαστεί στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, η οποία μπορεί να επικυρώσει (αθωώνοντας οριστικά τους Έλληνες Ολυμπιονίκες) ή να απορρίψει την ελληνική απόφαση.

Στη δεύτερη περίπτωση η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης.

Σεβαστής: Πολύ σημαντική απόφαση

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την ανακοίνωση της απόφασης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η παρουσία των ΜΜΕ εδώ δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης για αυτή την πολύ σημαντική απόφαση. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη της επιτροπής και ιδιαίτερα στους τρεις κυρίους της νομικής επιστήμης για το χρόνο, τις γνώσεις και την πολύτιμη πείρα που αφιέρωσαν για να μας δώσουν τα νομικά τους φώτα έτσι ώστε η απόφαση να έχει τα στοιχεία της δίκαιης και τεκμηριωμένης κρίσης».

»Τους ευχαριστώ όλους πολύ, καθώς και τους συναδέλφους μου, τον πρόεδρο της επιτροπής, κ. Παναγόπουλο, και το μέλος τον κ. Δημάκο, για τον κόπο και την προσπάθεια που έκαναν».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής, Κώστας Παναγόπουλος. «Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης δεν θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα γιατί η επιτροπή εκτιμά ότι για λόγους δεοντολογίας πρέπει πρώτα να φτάσει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου» είπε και συνέχισε:

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ είχε αποστολή να κρίνει το αν στοιχειοθετούνται ή το αν δεν στοιχειοθετούνται απολύτως σαφείς και συγκεκριμένες παραβιάσεις κανόνων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, αυτές που η ίδια η IAAF μας έδωσε απευθύνοντας αντίστοιχες κατηγορίες στους αθλητές και τον προπονητή τους».

»Τίποτε περισσότερο από αυτό. Οτιδήποτε εκφεύγει των κατηγοριών αυτών δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει και δεν αποτέλεσε άλλωστε αντικείμενο αυτής της επιτροπής. Είναι σαφές ότι η επιτροπή έκρινε με βάση επίσης συγκεκριμένους κανονισμούς και κανόνες πειθαρχικού δικαίου. Εντυπώσεις, εικόνες, απόψεις, εκτιμήσεις ή οτιδήποτε άλλο δεν έχουν θέση σε μία τέτοια κρίση».

Τζέκος: Κάποιος έπρεπε να πληρώσει

«Είναι σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαστικής Επιτροπής. Εμένα αυτό που με ενδιέφερε ήταν να μην έχουν πρόβλημα τα παιδιά. Αφού δεν έχουν είναι όλα πολύ καλά. Κάποιος έπρεπε να πληρώσει γι αυτή την υπόθεση και αυτός ήμουν εγώ» δήλωσε ο Χρήστος Τζέκος σε τηλεοπτικό σταθμό λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ