36

Ο μέσος Έλληνας ψήλωσε οκτώ εκατοστά και πάχυνε έξι κιλά κατά την εικοσαετία 1970-1990, προκύπτει από έρευνα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το 1968, το μέσο ύψος των ανδρών ήταν 1,76 μέτρα στον αστικό πληθυσμό και 1,75 μέτρα στον αγροτικό. Σήμερα το μέσο ύψος έχει αυξηθεί στα 1,84 μέτρα. Το μέσο σωματικό βάρος, αντίστοιχα, αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα από τα 67,2 κιλά περίπου στα 73 κιλά.

«Οι Έλληνες μετά το 1950 αρχίζουν να κερδίζουν βάρος, όπως ακριβώς συνέβη στις λιγότερες ανεπτυγμένες χώρες μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ο πληθυσμός ακολουθεί καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη διατροφή. Κατά την εικοσετία 1970 – 1990 παρατηρούμε, αντίστοιχα, αύξηση ύψους» αναφέρει στα Νέα ο Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Αθήνας και επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα, με τίτλο Ανάστημα, Βάρος και Παχυσαρκία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 800 νεοσυλλέκτων από το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του 401 ΓΣΝΑ και το Τμήμα Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ.

Οι μετρήσεις πάντως έδειξαν ότι παρόλο που ο σωματότυπος του Έλληνα αλλάζει, ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) παραμένει σταθερός. Ο δείκτης αυτός ισούται με το σωματικό βάρος δια το τετράγωνο του ύψους και αν υπερβαίνει μια ορισμένη τιμή το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.

Ο δείκτης παραμένει σταθερός «επειδή οι Έλληνες είχαν κερδίσει βάρος, παράλληλα όμως ψήλωσαν» εξηγεί ο κ. Τριχόπουλος.

Ο καθηγητής προειδοποιεί όμως ότι ο μέσος δείκτης μάζας σώματος στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς η αυξητική πορεία του αναστήματος φαίνεται να σταθεροποιείται, ενώ η κατανάλωση θερμίδων παραμένει υψηλή.

«Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη» επισημαίνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ