36

Αδεια να προχωρήσουν σε πειραματική θεραπευτική κλωνοποίηση εξασφάλισαν -πρώτοι στην Ευρώπη- ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στη Βρετανία.

Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας επέτρεψε τη χρήση κλωνοποιημένων ανθρώπινων εμβρύων σε έρευνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπεία για το διαβήτη.

Πριν από τρία χρόνια, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που επέτρεψε ρητά τη θεραπευτική κλωνοποίηση, ενώ παράλληλα απαγόρευσε τη χρήση της τεχνολογίας για αναπαραγωγικούς σκοπούς.

Η Νότιος Κορέα ακολούθησε το Δεκέμβριο του 2001 και μέχρι το φετινό Φεβρουάριο Νοτιοκορεάτες επιστήμονες είχαν καταφέρει να απομονώσουν βλαστικά κύτταρα από έμβρυα-κλώνους που είχαν δημιουργήσει.

Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οποιουδήποτε ιστού του ανθρώπινου σώματος.

Τα βλαστικά κύτταρα, που πιστεύεται ότι θα φέρουν επανάσταση στην Ιατρική, έχουν χρησμοποιηθεί πειραματικά για την αντιμετώπιση μιας πληθώρας ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η παράλυση.

Πολέμιοι των αμβλώσεων σε πολλές χώρες τάσσονται κατά της θεραπευτικής κλωνοποίησης, επειδή προϋποθέτει την καταστροφή πρώιμων ανθρώπινων εμβρύων.

Η ελληνική Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχει ταχθεί υπέρ.

Τα έμβρυα που θα χρησιμοποιήσουν οι Βρετανοί επιστήμονες θα πρέπει να κατασταφούν το αργότερο 14 ημέρες μετά τη δημιουργία τους, οπότε αρχίζει η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Στο στάδιο αυτό αποτελούνται από μερικές εκατοντάδες κύτταρα, από τα οποία ορισμένα είναι βλαστικά κύτταρα.

Γενετικό αντίγραφο του ασθενούς

Η ομάδα του Νιουκάσλ σκοπεύει να εφαρμόσει την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την κλωνοποίηση του διάσημου προβάτου Ντόλι, του πρώτου κλώνου θηλαστικού.

Ο πυρήνας ενός ωαρίου, που περιέχει το γενετικό υλικό από την πλευρά της μητέρας, θα αντικασταθεί με τον πυρήνα από ένα σωματικό κύτταρο ενός (άγνωστου) δότη, για παράδειγμα από ένα κύτταρο δέρματος.

Το μονοκύτταρο «έμβρυο» που θα προκύψει θα διεγερθεί τεχνητά ώστε να αρχίσει να διαιρείται και θα αναπτυχθεί μέχρι το στάδιο των μερικών εκατοντάδων κυττάρων.

Όλα τα βλαστικά κύτταρα προκύπτουν με αυτό τον τρόπο είναι γενετικά αντίγραφα του δότη. Δότες στο μέλλον θα είναι οι ίδιοι οι ασθενείς.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ελπίζουν ότι με τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούν να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο κύτταρα παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, συμβατά με οποιονδήποτε ασθενή.

Θα περάσουν πάντως τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν η τεχνική εφαρμοστεί, έστω και πειραματικά, σε πραγματικούς ασθενείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press