36

Ευαίσθητες πληροφορίες μπορούν να τηλεμεταφερθούν σε μυστικούς παραλήπτες με τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ, δείχνει πείραμα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Τα δεδομένα όχι μόνο τηλεμεταφέρονται, αλλά και αρνούνται να αποκαλυφθούν σε τρίτους.

Στην πειραματική διάταξη του κινεζικής καταγωγής Δρ Πινγκ Κόι Λάμπ, τα δεδομένα δεν μεταφέρονται από τον αποστολέα στους παραλήπτες, αλλά κωδικοποιούνται στις κβαντικές καταστάσεις των φωτονίων του λέιζερ και ανασυγκροτούνται όταν φτάσουν στον στόχο τους.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε αποδείξει το 2002 ότι η τηλεμεταφορά πληροφοριών με ακτίνες λέιζερ είναι εφικτή.

Όπως αναφέρει τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η νέα έρευνα δείχνει ότι τα δεδομένα μπορούν να τηλεμεταφερθούν σε ένα δίκτυο παραληπτών και να ανασυγκροτηθούν στην αρχική τους μορφή μόνον εφόσον το επιθυμεί η πλειοψηφία των παραληπτών. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ανάγνωση της πληροφορίας είναι αδύνατη.

«Για παράδειγμα, αν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα σταλεί σε ένα δίκτυο κατασκόπων που αποτελείται από 15 άτομα, θα χρειάζονταν τουλάχιστον οκτώ πράκτορες για να διαβάσουν το μήνυμα -μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υποκλοπής από τυχόν διπλούς πράκτορες» εξηγεί ο ερευνητής.

Η τηλεμεταφορά ορίζεται ως η παραγωγή, η εξαΰλωση και η επιτυχής ανασύσταση ενός σήματος, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένας ήχος υψηλής συχνότητας. Στο μέλλον το μεταδιδόμενο μήνυμα θα μπορούσε να είναι κείμενο ή άλλα δεδομένα.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους στο Physical Review Letters, χρησιμοποίησαν κρυστάλλους και καθρέπτες για να δημιουργήσουν ένα ζεύγος «πεπλεγμένων» ακτίνων λέιζερ με τις οποίες έγινε η τηλεμεταφορά. Τα φωτόνια στις ακτίνες αυτές βρίσκονται στις ίδιες κβαντικές καταστάσεις,, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις κωδικοποιημένες πληροφορίες.

Αν κάποιος τρίτος επιχειρήσει να μετρήσει τις καταστάσεις των φωτονίων, η ίδια η πράξη της μέτρησης αλλάζει την κατάσταση και αποκαλύπτει το δράστη.

Όσον αφορά την τηλεμεταφορά υλικών αντικειμένων, οι φυσικοί πίστευαν κάποτε ότι ήταν αδύνατη. Σήμερα πιστεύουν ότι είναι θεωρητικά δυνατή, εκτιμούν όμως ότι θα παραμείνει ανέφικτη για δεκαετίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ