36

Η δημιουργία γενετικά τροποποιημένων φυτών αυξημένης διατροφικής αξίας είναι ο στόχος του εξαετούς ερευνητικού προγράμματος που παρουσίασε η ινδική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει τη Δευτέρα το BBC, ο «Οδικός Χάρτης Έρευνας Γονιδιώματος Φυτών» αποσκοπεί στην ανάπτυξη ποικιλιών με αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, ή ποικιλιών με αυξημένη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στα άλατα του εδάφους.

Τα όσπρια, το ζακχαρότευτλο, η ελαιοκράμβη και το κεχρί είναι, μεταξύ άλλων, οι πρώτοι στόχοι του προγράμματος. Ήδη η ινδική κυβέρνηση προωθεί στους αγρότες μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία πατατιάς με περισσότερη πρωτεΐνη.

Η Ινδία είναι σήμερα αυτάρκης όσον αφορά την πρωτογενή παραγωγή, στο μέλλον όμως ίσως αναγκαστεί να εισάγει όσπρια και δημητριακά για να συντηρήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό της.

Οι επικριτές της γενετικής τροποποποίησης, πάντως, υποστηρίζουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η επέκταση των καλλιεργειών οσπρίων, που έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ή ο εκσυχρονισμός των καλλιεργητικών μεθόδων.

«Αδιαφορία» της βιομηχανίας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ασίς Ντάτα, διευθυντή του ινδικού Εθνικού Κέντρου Γενωμικής Έρευνας Φυτών, οι εταιρείες που αναπτύσσουν σήμερα γενετικά τροποποιημένα φυτά δεν παρέχουν το είδος των ποικιλιών που χρειάζεται η χώρα του. Στόχος τους είναι η αύξηση της παραγωγής και όχι η βελτίωση της διατροφικής αξίας.

«Σε αυτό το σημείο, μας απασχολεί στην πραγματικότητα η διατροφική ασφάλεια. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι εταιρείες δεν θα δείξουν ενδιαφέρον» δήλωσε.

«Έχω αναπτύξει μια πατάτα πλούσια σε πρωτεΐνη. Όταν τη δώσω σε έναν αγρότη, δεν χρειάζεται να επιστρέψει σε μένα για να τις πολλαπλασιάσει» εξηγεί, αναφερόμενος στην πρακτική πολλών εταιρειών να απαγορεύουν στους αγρότες να φυτέψουν σπόρους γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών που παρήγαγαν στις εκτάσεις τους.

Η συμμετοχή του κράτους στο ερευνητικό πρόγραμμα απαλλάσσει τους αγρότες από το κόστος της άδειας χρήσης της κάθε ποικιλίας για κάθε σοδειά.

Παρόμοια σχέδια έχουν και άλλες κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Κίνα.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο Ινδικό Συνέδριο Επιστημών που πραγματοποιείται στο Σαντιγκάρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ