36

Μια ανθρώπινη σιαγόνα που βρέθηκε στη Ρουμανία, ηλικίας 34 έως 36 χιλιάδων ετών, είναι το αρχαιότερο απολίθωμα του Homo sapiens sapiens στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν παλαιοντολόγοι. Το οστό παρουσιάζει ωστόσο και χαρακτηριστικά Νεάντερταλ.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το εύρημα εντοπίστηκε το Φεβρουάριο του 2002 κοντά στα Καρπάθια, σε μια σπηλιά όπου συχνά διαχειμάζουν αρκούδες. Μαζί με τη σιαγόνα οι ερευνητές ανέσυραν και άλλα οστά, προερχόμενα από τρία συνολικά άτομα, στα οποία περιλαβάνεται τμήμα ενός κρανίου ενηλίκου.

«Η σιαγόνα είναι το αρχαιότερο απολίθωμα μοντέρνου ανθρώπου που έχει χρονολογηθεί άμεσα» γράφει ο Δρ Έρικ Τρίνκαους στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science. Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Washington στο Σεντ Λιούις προσδιόρισε την ηλικία του οστού με ραδιοχρονολόγηση άνθρακα.

«Τα ευρήματα ως σύνολο είναι τα πρώτα που τεκμηριώνουν με ασφάλεια πώς έμοιαζαν οι μοντέρνοι άνθρωποι όταν εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη» σχολιάζει ο Τρίνκαους.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι διέφεραν αρκετά στην εμφάνιση από τους σημερινούς ανθρώπους. Παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που θυμίζουν τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, όπως μεγάλα προσωπικά οστά, προτεταμένες σιαγόνες και τεράστιους γομφίους (τραπεζίτες).

Τα χαρακτηριστικά αυτά υποστηρίζουν τη θεωρία περί επιμειξίας του Homo sapiens sapiens με τον στενό συγγενή του Homo sapiens neanderthalensis.

Έρχονται όμως σε αντίθεση με τα αποτελέσματα γενετικών αναλύσεων, τα οποία υποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε επιμειξία -ο πιο πρόσφατος κοινός πρόγονος των δύο υποειδών έζησε πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ.

Το αρχαιότερα απολιθώματα σύγχρονου ανθρώπου είναι πιθανώς τα οστά που βρέθηκαν φέτος τον Ιούνιο στην Αιθιοπία, ηλικίας 160.000 ετών, ενώ το αμέσως παλαιότερο απολίθωμα Homo sapiens sapiens στην Ευρώπη χρονολογείται στα 30.000 χρόνια πριν.

Η σιαγόνα που παρουσιάσε ο Δρ Τίνκερ μελετήθηκε στις ΗΠΑ αλλά επεστράφη στη Ρουμανία. Διεθνής ερευνητική ομάδα οργανώνει τώρα νέα αποστολή στην ίδια περιοχή, για να εξετάσει αν το σπήλαιο αποτελούσε πρωτόγονο νεκροταφείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ