36

Η Ινδική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει τους επόμενους έξι μήνες την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας, με στόχο την καταπολέμηση του υποσιτισμού, μεταδίδει την Τετάρτη το BBC. Στη νέα πατατιά έχει εισαχθεί ένα γονίδιο του αμάραντου, το οποίο αυξάνει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κατά 30%, σε σχέση με τη φυσική ποικιλία.

Σύμφωνα με την Δρ Μάντζου Σάρμα, επικεφαλής του ινδικού υπουργείου Βιοτεχνολογίας, η τροποποιημένη πατάτα θα μοιράζεται δωρεάν με το πρόγευμα στα σχολεία.

Αν και οι επιστήμονες που δημιούργησαν τη νέα πατατιά σκοπεύουν να συνεχίσουν με τη γενετική τροποποίηση και άλλων φυτών, πολλοί χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα αναποτελεσματικό, ή ακόμα και προπαγάνδα για την προώθηση των νέων αυτών προϊόντων.

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα, και το οποίο έχει σε αφθονία, είναι τα όσπρια. Τα όσπρια περιέχουν 20-26% πρωτεΐνες. Αυτή η πατάτα για την οποία γίνεται λόγος έχει 2,5% πρωτεΐνη. Παρακαλώ πείτε μου πιο από τα δύο είναι καλύτερο» σχολιάζει στο βρετανικό πρακτορείο ο Δρ Ντέβιντερ Σάρμα.

«Το δυναμικό αυτής της τεχνολογίας πρέπει να εκτιμηθεί σε σχέση με το τι προσφέρει, και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» συμφωνεί η Βαντάνα Σίβα, εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Διαφορετική γνώμη έχει όμως ο Δρ Μπαλβίντερ Σινγκ Κάλσι, διευθύνων σύμβουλος της DuPont και από τα ηγετικά στελέχη της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας στην Ινδία: «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τεχνολόγία του μέλλοντος, γιατί η πραγματική ανάγκη της Ινδίας είναι να θρέψει τον αυξανόμενο πληθυσμό της. Αυτή η τεχνολογία πραγματικά θα είναι ωφέλιμη, για την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωσης της ποιότητας των τροφών, και την αύξηση της ποσότητας» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ