36

Με τη βοήθεια της πυρηνικής τεχνολογίας σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τη μύγα τσετσέ στην Αφρική η υπηρεσία του ΟΗΕ για την ατομική ενέργεια. Οι πληθυσμοί του εντόμου, που έχει μολύνει με την ασθένεια του ύπνου τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην περιοχή, θα μειωθούν με την απελευθέρωση αρσενικών μυγών που έχουν στειρωθεί με ακτινοβολία.


Η προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα ξεκινήσει αφού πρώτα ο αριθμός των μυγών έχει μειωθεί δραστικά με εντομοκτόνα, και ίσως πετύχει να εξαλείψει εντελώς το αιμοβόρο έντομο.


Λήθαργος


Το πρόγραμμα ίσως αποδειχθεί σωτήριο για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που πλήττονται από επιδημία της ασθένειας του ύπνου -κυρίως τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, τη Μποτσουάνα, το Μάλι και την Αιθιοπία. Περίπου 80% των μολυσμένων ατόμων εκτιμάται ότι θα πεθάνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το έντομο, όμως δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπινους πληθυσμούς, αλλά και τα εκτρεφόμενα ζώα, σκοτώνοντας τρία εκατομμύρια από αυτά κάθε χρόνο. Η ζημιά στην οικονομία της περιοχής φτάνει τα 4,5 δισ. δολάρια.


«Είναι δύσκολο να υπερβάλλει κανείς όσον αφορά τις επιπτώσεις της μύγας» σχολιάζει στο Reuters o Τζον Καμπάιο, τοπικός συντονιστής του Παναφρικανικού Προγράμματος για την Εξάλειψη της Τσετσέ και της Τρυπανοσωμίασης (PATTEC), υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας. (OAU).


Οι μύγα τσετσέ, που περιλαμβάνει 21 είδη, είναι ξενιστής του πρωτόζωου Τrypanosoma brucei, το οποίο προσβάλλει αρχικά το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονή των λεμφαδένων, και στη συνέχεια το νευρικό, οδηγώντας σε λήθαργο και πολλές φορές στο θάνατο.


Στειρωμένες μύγες


Σε συνεργασία με την PATTEC, οι κυβερνήσεις της Μποτσουάνα, του Μάλι και της Αιθιοπίας θα ξεκινήσουν αρχικά διετές πρόγραμμα για τη μείωση των πληθυσμών της τσετσέ με εντομοκτόνα. Στη συνέχεια, θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον αρσενικές μύγες που έχουν αναπαραχθεί σε εργαστήρια και έχουν ακτινοβοληθεί ώστε να είναι στείρες.


Οι στειρωμένες μύγες θα είναι πολύ περισσότερες από τις γόνιμες αρσενικές μύγες στο περιβάλλον, και, καθώς θα διασταυρώνονται με τις θηλυκές χωρίς να δίνουν απογόνους, ο πληθυσμός θα μειωθεί σχεδόν μέχρι εξαφάνισης.


«Κάνεις την περισσότερη δουλειά με εντομοκτόνα, κάτι το οποίο χρειάζεται μήνες για να ολοκληρωθεί, και στη συνέχεια επιτίθεσαι με τις στειρωμένες μύγες για να φέρεις το ποσοστό εξόντωσης από το 95 στο 100 τοις εκατό» εξηγεί ο εντομολόγος Αρνολντ Ντάικ.


Αν και το σχέδιο ακούγεται απλό, η πλήρης εξάλειψη του εντόμου από την ήπειρο δεν θα είναι τόσο εύκολη, τονίζει ο ίδιος: «Θα χρειαστούν δεκαετίες προτού έχουμε εξαλείψει τη μύγα από όλη την Αφρική» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ