Μιχάλης Κατωπόδης

Ασχέτως εάν στην Ελλάδα τα μη τετρακίνητα SUV αποτελούν «νέο φρούτο», στην υπόλοιπη Ευρώπη πάει αρκετός καιρός από τότε που έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Οσο για το σκεπτικό, γύρω από αυτή την εξέλιξη, είναι απλό. Γιατί να χρεώνεται κανείς παραπάνω για ένα σύστημα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ποτέ;

Ταυτότητα
Κινητήρας:
1.598 κ.εκ.
Ισχύς:
115 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
Ροπή:
156 Nm/4.400 σ.α.λ.
Επιτάχυνση:
0-100 χλμ./ώρα σε 12,0 δλ
Τελ. ταχύτητα:
175 χλμ./ώρα
Tιμή βασικής έκδοσης:
18.680 ευρώ
Τιμή αυτοκινήτου δοκιμής:
21.580 ευρώ

Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι χρήστες των περισσότερων τετρακίνητων οχημάτων δεν έχουν καμία βλέψη να «κατακτήσουν» ούτε τον πιο μικρό λόφο. Αντιθέτως, αυτό που θέλουν είναι να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση, να αντιμετωπίζουν αφ΄ υψηλού τους υπολοίπους -κυριολεκτικά και μεταφορικά- και βεβαίως να περνούν επιδεικτικά πάνω από τις μεγαλύτερες ανωμαλίες του οδοστρώματος, χωρίς τον κίνδυνο καταστροφής του αυτοκινήτου τους. Εκ πρώτης όψεως τα οφέλη από την απομάκρυνση του συστήματος τετρακίνησης είναι πολλαπλάσια. Πέραν του κόστους, μειώνεται δραστικά το συνολικό βάρος, καθώς επίσης και οι απώλειες του συστήματος μετάδοσης, πράγμα που έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιδόσεις και την κατανάλωση.

Το γιατί βέβαια να επιλέξει κανείς ένα «4Χ4» κατ΄ ευφημισμό, που το μόνο του πλεονέκτημα, σε σχέση με μία συμβατική μικρομεσαία πρόταση, είναι το αυξημένο ύψος, αποτελεί ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Με το ίδιο, σε γενικές γραμμές, κόστος κτήσης αλλά με μεγαλύτερη αεροδυναμική οπισθέλκουσα, μεγαλύτερες κλίσεις στις στροφές και πιθανότατα υποδεέστερη οδική συμπεριφορά, η πλάστιγγα, φυσιολογικά, θα έγερνε προς τη δεύτερη περίπτωση.

Υπέρ
Εξωτερική σχεδίαση
Υπερυψωμένη θέση οδήγησης
Κατά
Τραχύτητα/ θόρυβος κινητήρα
Επιταχύνσεις, απο στάση και εν κινήσει

Επειδή όμως σε κάποιες αποφάσεις δεν παίζει ρόλο μόνο η ψυχρή λογική αλλά και το συναίσθημα -έστω και εν είδει ψευδαίσθησης- προτάσεις όπως αυτή της Nissan έχουν κάθε λόγο να εμπλουτίζουν την καθημερινότητά μας. Το Qashqai άλλωστε, στη μικρή έκδοση των 1,6 λίτρων, δείχνει να τα καταφέρνει περίφημα στα αστικά του καθήκοντα, αφού και τους χώρους διαθέτει και τον εξοπλισμό για να «γεμίσει το μάτι» στους υποψήφιους αγοραστές. Το αυξημένο ύψος και η SUV εμφάνιση ενισχύουν το κύρος του, την ίδια στιγμή που το μοντέρνο και πλήρες εσωτερικό θα ικανοποιήσει κάθε φυσιολογική απαίτηση.

Βεβαίως, η ποιότητα κατασκευής και τα χρησιμοποιούμενα υλικά -χωρίς να είναι κακά- δεν κρύβουν την προσπάθεια διατήρησης του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό, ωστόσο, αντισταθμίζεται εύκολα από το γενικότερο design, με τις έντονες επενδύσεις των καθισμάτων και το πλήρες λειτουργιών ταμπλό.

Πρακτικές λεπτομέρειες, όπως τα λειτουργικότατα χειριστήρια στο τιμόνι, οι ικανοποιητικοί χώροι για μικροαντικείμενα και η δυνατότητα διασύνδεσης του κινητού τηλεφώνου -μέσω Bluetooth- με το ηχοσύστημα, θα διευκολύνουν, τα μέγιστα, τη ζωή του οδηγού.

Την ίδια στιγμή, 4 ακόμα επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν την άνεση του φιλόξενου εσωτερικού, με τη μόνη αναγκαία υποχώρηση να αφορά στο τούνελ μετάδοσης, που θα περιορίσει το διαθέσιμο πίσω χώρο για τα πόδια. Κατά τα άλλα, ένα πρακτικά δομημένο διαμέρισμα αποσκευών, με χωρητικότητα 350 λίτρων, ολοκληρώνει την όλη εικόνα, καλύπτοντας απόλυτα τις μεταφορικές ανάγκες μίας μικρής οικογένειας.

Σχολιάζοντας, ωστόσο, αυτές ακριβώς τις δυνατότητες του αυτοκινήτου, η θεωρία απέχει κάπως από την πράξη. Ο όγκος και το σχετικά αυξημένο βάρος των 1.300 κιλών δεν παύουν να έχουν κοινό παρονομαστή ένα κινητήρα 1,6 λίτρων, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Ναι μεν η απόδοση των 115 ίππων είναι απόλυτα ικανοποιητική για τα 1.598 κ.εκ. της ονομαστικής χωρητικότητας, στην πράξη όμως δεν είναι αρκετή για να χαρίσει τις απαιτούμενες επιδόσεις, παρόλη την καλή θέληση του, «κοντού» σε κλιμάκωση, κιβωτίου των 5 σχέσεων.

Το νεύρο και η ζωντάνια λείπει σχεδόν από παντού, αναγκάζοντας τον οδηγό να εμμένει στο δεξί πεντάλ και να κινείται με «μία ταχύτητα κάτω», κάθε φορά που θα θελήσει να πάει λίγο πιο σβέλτα από το φυσιολογικό. Το όλο ζήτημα, πάντως, δεν έχει να κάνει με την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου αλλά με τις επιταχύνσεις, που απαιτούν το χρόνο τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, από τα 100-120 χλμ./ώρα και πάνω προκύπτει ένα νέο θέμα, με συνισταμένες τις υψηλές στροφές λειτουργίας, το φορτίο του κινητήρα και την ελλιπή ηχομόνωση. Ολα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τον εσωτερικό θόρυβο, σε βαθμό που θα καταπονήσει έντονα τους επιβάτες.

Ευτυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για τις αναρτήσεις, που δείχνουν να απορροφούν αποτελεσματικά τις περισσότερες ανωμαλίες του οδοστρώματος, μην επιτρέποντας παράλληλα στο αμάξωμα να πάρει υπερβολικές κλίσεις στις στροφές.

Η οδική συμπεριφορά δείχνει απόλυτα πολιτισμένη, ενώ οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου είναι, σε γενικές γραμμές, ουδέτερες και δεν στρέφονται με το παραμικρό στην επικουρική συνδρομή του ESP.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης προσφέρει όλη την απαιτούμενη ακρίβεια, υστερεί όμως ελαφρά σε αίσθηση ενώ στο θέμα της αμεσότητας, με 3,3 στροφές, δείχνει να προσανατολίζεται στις «off road» καταβολές του αυτοκινήτου και όχι στην αστική του φύση. Αντιθέτως, τα φρένα δείχνουν απόλυτα ικανοποιητικά, τόσο σε αίσθηση, όσο και σε απόδοση.

Εν κατακλείδι, στο δρόμο, το Qashqai δύσκολα θα μπορούσε να συναγωνιστεί μία σύγχρονη μικρομεσαία πρόταση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι όποιες διαφορές είναι χαοτικές. Τα πλεονεκτήματά του, όπως επίσης και τα μειονεκτήματα, αφορούν συγκεκριμένους τομείς, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να τα αξιολογήσει σύμφωνα με τα δικά του προσωπικά κριτήρια.

Στο θέμα πάντως του κόστους, τα 18.680 ευρώ που απαιτούνται για τη βασική έκδοση Action δείχνουν απόλυτα ανταγωνιστικά για τα όσα προσφέρουν. Αυτό ισχύει και για τα 21.580 ευρώ της έκδοσης Acenta S της δοκιμής, όπου ο εξοπλισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξάδισκο CD-Changer, διζωνικό κλιματισμό, cruise control και τροχούς ελαφρού κράματος 16 ιντσών.

* Μέρος της φωτογράφησης έγινε στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου, τη διεύθυνση του οποίου ευχαριστούμε για τη φιλοξενία της.

Κινητήρας
Κυβισμός 1.598 κ.εκ.
Κύλινδροι 4 σε σειρά
Ισχύς (ίπποι) 115 /6.000 σ.α.λ.
Ροπή (Νm) 156/4.400 σ.α.λ.
Θέση Εμπρός/εγκάρσια
Μπλοκ/κεφαλή Αλουμίνιο/αλουμίνιο
Τροφοδοσία Ψεκασμός πολλαπλών σημείων
Διάμετρος x διαδρομή 78,0×83,6
Βαλβίδες ανά κύλινδρο 4
Εκκεντροφόροι 2 ΕΕΚ
Ειδική ισχύς (ίπποι/λίτρο) 68,8
Μετάδοση
Κίνηση Εμπρός
Κιβώτιο Μηχανικό πέντε σχέσεων
Σχέσεις κιβωτίου 3,73:1
2,05:1
1,39:1
1,10:1
0,89:1
Τελική σχέση διαφορικού 2,47:1
Ανάρτηση
Εμπρός Γόνατα McPherson, αντιστρεπτική ράβδος
Πίσω Πολλαπλοί σύνδεσμοι, αντιστρεπτική ράβδος
Φρένα
Εμπρός Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω Δίσκοι
ABS Ναι
Τροχοί
Διαστάσεις 6,5J X16
Υλικό Αλουμίνιο
Τύπος ελαστικών Bridgestone Dueler H/P Sport
Ελαστικά 215/65 R16
Ρεζέρβα Ασφαλείας
Σύστημα διεύθυνσης
Τύπος Κρεμαγιέρα
Υποβοήθηση Ηλεκτρική
Στροφές τιμονιού 3,3
Διάμετρος στροφής 10,6 μέτρα
Διαστάσεις
Μήκος 4,315 μέτρα
Πλάτος 1,785 μέτρα
Ύψος 1,605μέτρα
Μεταξόνιο 2,630 μέτρα
Μετατρόχιο (Ε/Π σε μέτρα) 1,540/1,550
Χώρος αποσκευών 350-1.510 λίτρα
Βάρος 1.300 κιλά
Αναλογία κιλών/ίππο 11,3
Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ.)
Πόλη 8,4
Εκτός 5,7
Μέση 6,7
Ρεζερβουάρ (λίτρα) 65
Αυτονομία 970χλμ. (θεωρητική μέση)
Επιδόσεις
Τελική ταχύτητα 175 χλμ./ώρα
0-100χλμ./ώρα 12,0 δευτερόλεπτα

Με το σκεπτικό ότι το Qashqai 1.6 στοχεύει απευθείας στην καρδιά της μικρομεσαίας κατηγορίας, τα άμεσα ανταγωνιστικά μοντέλα θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι τα Ford Focus, VW Golf και Toyota Auris. Παρόλα αυτά, κρίνοντας από τις εξωτερικές διαστάσεις, τη φιλοσοφία σχεδίασης και την τιμή, μία πιο φρόνιμη θεώρηση θα το φέρει απέναντι στη λιγότερο εμπορική υποκατηγορία των τετρακίνητων Daihatsu Terios, Fiat Sedici και Suzuki SX4.

Daihatsu Terios 1.5
Κυβισμός 1.495 κ.εκ.
Ιπποδύναμη 105 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
Ροπή 140 Nm/4.400 σ.α.λ.
Επιτάχυνση 12,4 δευτ.
Τελική
ταχύτητα
180 χλμ./ώρα
Τιμή 21.150-24.690 ευρώ

Παρότι ο κινητήρας του Terios είναι μικρότερος και πιο αδύναμος από αυτόν του Qashqai, χαμηλά εμφανίζεται πιο εύστροφος, επιτυγχάνοντας τελικά παρόμοιες επιδόσεις. Στο θέμα της εκτός δρόμου κίνησης, η διαφορά των δύο μοντέλων είναι τεράστια, αφού σε αντίθεση με το προσθιοκίνητο Nissan, το Daihatsu εξοπλίζεται με όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα αυθεντικό 4Χ4. Σημαντική, ωστόσο, έλλειψη είναι αυτή του ESP, που δεν διατίθεται ούτε στον προαιρετικό εξοπλισμό. Κατά τα άλλα, το Qashqai δείχνει πιο άνετο και ευχάριστο στην άσφαλτο, είναι καλύτερα εξοπλισμένο, ενώ και η διαφορά τιμής κλίνει υπέρ του

Fiat Sedici
Κυβισμός 1.586 κ.εκ.
Ιπποδύναμη 107 ίπποι/5.600 σ.α.λ.
Ροπή 145 Nm/4.000 σ.α.λ.
Επιτάχυνση 10,8 δευτ.
Τελική
ταχύτητα
170 χλμ./ώρα
Τιμή 17.990-19.990 ευρώ

Το Sedici έχει εξελιχθεί από κοινού με το Suzuki SX4, χρησιμοποιώντας το ίδιο πάτωμα και κοινά μηχανικά μέρη. Λόγω της τετρακίνησης είναι ικανότερο του Qashqai εκτός δρόμου, στο θέμα όμως των διαθέσιμων χώρων υστερεί. Η τιμή του είναι ευθέως ανάλογη με αυτή του μοντέλου της Nissan το οποίο όμως στην έκδοση της δοκιμής διαθέτει πλουσιότερο επίπεδο εξοπλισμού

Suzuki SX4
Κυβισμός 1.586 κ.εκ.
Ιπποδύναμη 107 ίπποι/5.600 σ.α.λ.
Ροπή 145 Nm/4.000 σ.α.λ.
Επιτάχυνση 12,3 δευτ.
Τελική
ταχύτητα
180 χλμ./ώρα
Τιμή 17.500-19.790 ευρώ

Αντίθετα με τη Nissan, που διαθέτει τετρακίνητη έκδοση του Qashqai στα 1,6 λίτρα αλλά εισάγει αποκλειστικά την προσθιοκίνητη, η Suzuki διαθέτει στην ελληνική αγορά μόνο το τετρακίνητο SX4 και όχι το προσθιοκίνητο. Η επιλογή αυτή εξασφαλίζει κάποιες εκτός δρόμου δυνατότητες, χωρίς ωστόσο να το μετατρέπει σε καθαρόαιμο 4Χ4. Οι μικρότερες διαστάσεις του επιδρούν αρνητικά στην άνεση και στις μεταφορικές δυνατότητες, στον αντίποδα όμως το καθιστούν πιο ευέλικτο στην πόλη. Οι επιδόσεις των 2 αυτοκινήτων είναι παρόμοιες, στο θέμα όμως του κόστους η ζυγαριά γέρνει, έστω και ελαφρά, υπέρ του SX4

auto.in.gr