29

Ευνοϊκή ήταν η απόφαση των δικαστών στο αίτημα της Μπιλιάνα Πλάβσιτς να αφεθεί ελεύθερη έως την ημερομηνία της δίκης της από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Η 71χρονη τέως πρόεδρος των Σερβοβοσνίων αποφυλακίστηκε την Τετάρτη και της επετράπη να εγκατασταθεί στη Σερβία ως τη δίκη της, στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Η απελευθέρωσή της έγινε υπό όρους -ο βασικότερος είναι πως θα τεθεί υπό επιτήρηση ως την ημερομηνία της δίκης, όμως της επετράπη να μεταβεί στην πατρίδα της, ενώ πηγές του ICTY πιθανολογούσαν πως θα ελευθερωνόταν μόνο εάν συμφωνούσε να μείνει σε ολλανδικό έδαφος. Τελικά επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στο νομικό επιτελείο της και την Κάρλα Ντελ Πόντε.


Εκτιμήθηκε προφανώς η στάση της να παραδοθεί εθελοντικά (στις 9 Ιανουαρίου 2001) στη Χάγη, προκειμένου να λογοδοτήσει στις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου για το ρόλο της στον πόλεμο της Βοσνίας. Ωστόσο, τις πρώτες ημέρες της οικειοθελούς παράδοσής της είχε αναπτυχθεί η φιλολογία πως είχε συνάψει μυστική συμφωνία προκειμένου να καταθέσει εις βάρος τους Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


Πάντως, το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει τριήμερη άδεια στον Μόμτσιλο Κράισνικ, συγκατηγορούμενο της Πλάβσιτς, ώστε να μεταβεί στην κηδεία του πατέρα του. Το σκεπτικό για την άρνηση του αιτήματος ήταν πως δεν ήταν δυνατό να εμπιστευθεί το ICTY τις Αρχές της Βοσνίας πως θα τον παραδώσουν πίσω με τη λήξη της περιόδου της προσωρινής ελευθερίας του.


Γενοκτονία και συνέργεια σε αυτή, εγκλήματα πολέμου, πέντε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση του πολεμικού κώδικα και σοβαρή παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, για την προστασία των πολιτών και των κρατουμένων σε περίοδο ένοπλης σύρραξης, είναι το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Κράισνικ, οι οποίες επισύρουν ισόβια κάθειρξη.


Η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, ηγέτιδα των Σέρβων της Βοσνίας, εξελίχθηκε από εθνικίστρια σε φιλοδυτική πολιτικό· τόσο η ίδια όσο και ο Κράισνικ είχαν ταχθεί στο πλευρό του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του κατ εξοχήν υπόπτου για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (από το 1992 έως το 1995).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press