Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ξεναγήσεις στο ζενίθ και η Αθήνα με άλλο μάτι

Ξεναγήσεις στο ζενίθ και η Αθήνα με άλλο μάτι

Στην Ευρώπη είναι γνωστός ο «δρόμος.», ενώ στην Ελλάδα έχει τον αέρα του καινοτόμου. Οι ξεναγήσεις «ανθίζουν» τον τελευταίο χρόνο με τις πολιτιστικές και ιστορικές πτυχές να φωτίζονται όλο και περισσότερο και τον κόσμο να αγκαλιάζει τις σχετικές δράσεις. Δεκάδες ιδιωτικά και δημόσια κτίσματα στην Αθήνα είχαν ανοίξει τον Απρίλιο τις πύλες τους αναδεικνύοντας την […]

Στην Ευρώπη είναι γνωστός ο «δρόμος.», ενώ στην Ελλάδα έχει τον αέρα του καινοτόμου. Οι ξεναγήσεις «ανθίζουν» τον τελευταίο χρόνο με τις πολιτιστικές και ιστορικές πτυχές να φωτίζονται όλο και περισσότερο και τον κόσμο να αγκαλιάζει τις σχετικές δράσεις.

Δεκάδες ιδιωτικά και δημόσια κτίσματα στην Αθήνα είχαν ανοίξει τον Απρίλιο τις πύλες τους αναδεικνύοντας την πολιτιστική σημασία της πόλης και εισάγοντας το κοινό σε ένα σκεπτικό διατήρησης και εκτίμησης, μέσα από τη διεθνή μη κερδοσκοπική εταιρεία «Open House».

Επιδίωξή του ήταν να δώσει «βήμα» στους πολίτες για να εκφράζουν τις απόψεις τους, όπως και ο ανοιχτός διάλογος με αρχιτέκτονες και δημόσιους φορείς. Το «Open House» αναμένεται να «έρθει» τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Μια άλλη πρωτότυπη, για τα ελληνικά δεδομένα, δράση ξενάγησης οργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέσα από έναν οπτικοακουστικό περίπατο στον Νέο Κόσμο.

Με σημείο εκκίνησης τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο επισκέπτης ξεκινά την περιήγηση, που περιλαμβάνει 26 σταθμούς, με τα αντίστοιχα βίντεο. Η βόλτα παίρνει τη μορφή εξερεύνησης σε κάτι που μπορεί να είναι φαινομενικά γνωστό, αλλά που έχει τόσα αντιθετικά ζεύγη.

Η ανάδειξη του ετερόκλητου στοιχείου, που έχει από αρχιτεκτονικές μέχρι κοινωνικές αποχρώσεις, είναι εμφανής από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπάρχουν κτίρια σύγχρονα, πολυτελή. Υπάρχουν, όμως και προσφυγικές, εργατικές πολυκατοικίες που έχουν παραδοθεί στο χρόνο έχοντας γίνει κατά καιρούς οικοδεσπότες επιθέσεων.

Οι εικόνες συνοδεύονται από ποιήματα που ακούγονται μέσα από το smartphone, δηλώσεις μεταναστών, ατόμων που ζουν στην περιοχή, νοσταλγικούς ήχους, παιδικά γέλια και άλλα. Οι βασικοί άξονες που χαράσσουν την πορεία είναι η αρχιτεκτονική, η μετανάστευση, η θρησκεία, η ιστορία, η συγκίνηση και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Με πλώρη το διαδραστικό, τα μουσεία μέσα από εκθέσεις και ξεναγήσεις έχουν ανεβάσει τον βαθμό προσέλκυσης χωρίς να έχουν αποκλειστικά και μόνο τη μορφή αποθήκης θησαυρών. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων από εξειδικευμένους ξεναγούς, που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Μόνιμες θεματικές παρουσιάσεις μπορεί να βρει κανείς στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά, σε τακτική βάση, επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του μουσείου και με τη συνοδεία αρχαιολόγων-φροντιστών να παρατηρήσουν δυσδιάκριτες λεπτομέρειές τους και να συζητήσουν για την ποικίλη σημασία τους.

Το κοινό έχει ακόμη τη δυνατότητα με φίλους ή με ομάδα να συμμετάσχει μαζί με τους αρχαιολόγους-φροντιστές κάθε Σάββατο σε συζήτηση μέσα στις αίθουσες του μουσείου. Μπορεί να συμβάλλει και στη διαμόρφωση των μελλοντικών παρουσιάσεων του Σαββάτου δηλώνοντας το θέμα συζήτησης του αποκλειστικού του ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρει στο in.gr εκπρόσωπος του Μουσείου της Ακρόπολης, τα μουσεία θέλουν να ξεπεράσουν την έννοια της αποθήκης θησαυρών οργανώνοντας δράσεις που δημιουργούν ερεθίσματα.

Προσέθεσε, παράλληλα, πως οι θεματικές παρουσιάσεις έχουν απήχηση, καθώς δεν οργανώνονταν μέχρι τώρα, ενώ το ελληνικό κοινό έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το ετερόκλητο στοιχείο, το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το διαδραστικό, προκρίνονται βάζοντας «πάγο» στην απαξίωση και την αδιαφορία, ενώ δίνουν «πάσα» στην εξερεύνηση και τον επαναπροσδιορισμό φωτίζοντας άγνωστες πτυχές.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024