Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πομπέο: Εργαζόμαστε ώστε η Τουρκία «να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ»

Πομπέο: Εργαζόμαστε ώστε η Τουρκία «να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ»

Ο Πομπέο δέχθηκε σωρεία ερωτημάτων από βουλευτές εν όψει της συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να πείσουμε την Τουρκία «να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ» είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε κατάθεσή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου δέχθηκε σωρεία ερωτημάτων από βουλευτές εν όψει της συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πομπέο απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την Τουρκία σε σχέση με τη Συρία, τους Κούρδους, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τους S-400, τα F-35 κ.ά.

Με αφορμή ερώτηση του δημοκρατικού βουλευτή Νέας Ιερσέης, Αμπιο Σίρες, που τον κάλεσε να πει αν σκέφτεται να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, της οποίας ο λαός νιώθει να απειλείται όταν η Τουρκία στέλνει συνεχώς κόσμο και θέλουν να προστατευθούν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Δεν θέλω να απαντήσω εξειδικευμένα στο θέμα αυτό, αλλά μάλλον θα μιλήσω ευρύτερα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συναντήθηκα τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει πολλή δουλειά. Υπάρχουν απειλές και η Αμερική έχει τεράστιο συμφέρον. Πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πως θα χειριστούμε κάθε μία από τις απειλές. Πρόκειται για περίπλοκη περιοχή».

«Η Τουρκία είναι δύσκολος σύμμαχος»

Απαντώντας ταυτόχρονα και στον ρεπουμπλικανό Ντάνα Ρορμπάχερ και άλλα μέλη που μνημόνευσαν την Τουρκία, ο κ. Πομπέο είπε πως έχουμε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος. «Θα συναντηθώ στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Εξωτερικών τους για να προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί ένα δρόμο για τη Συρία» ενημέρωσε.

Ο Ντάνα Ρορμπάχερ είχε ρωτήσει αν η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να υπερασπιστεί τους Κούρδους, που χρειάζονται τη βοήθεια της Αμερικής. «Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας» είπε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο βουλευτής Αμπιο Σίρες εξέφρασε την ελπίδα να μην δοθούν F-35 στην Τουρκία. «Τους δίνουμε συνεχώς και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι» πρόσθεσε.

Και ο βουλευτής Μπραντ Σέρμαν εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να αντιταχθεί στην πώληση F-35 στην Τουρκία. «Δεν είναι ένα όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον τρομοκρατών. Είναι όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας» υπογράμμισε

«Κακό παιδί του ΝΑΤΟ» αποκάλεσε την Τουρκία ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Τεντ Πόε. Σε όλα αυτά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως εργάζεται να πείσει την Τουρκία «να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

«Είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε η συμπεριφορά τους να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ και αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ – κατά κάποιο τρόπο – με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του» επισήμανε.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα τους αποκτήσουν τους S-400»

Για τους S-400 είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να κρατήσουν την Τουρκία στο σημείο που να μην τους αποκτήσουν. «Πιστεύω ότι δεν τους έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα τους αποκτήσουν» σημείωσε. Όσο για τα F-35 είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα παραχωρηθούν.

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν γνωρίζει το θέμα.

Το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ήγειρε και ο βουλευτής Μπράντ Σέρμαν, ευχόμενος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμείνει τουλάχιστον ουδέτερο, όταν το Κογκρέσο θα αποφασίσει «για την μνήμη των εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδέων και Σύρων θυμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα».

«Αγαπώ τον τουρκικό λαό, αλλά δεν δείχνω καμιά εύνοια με το καθεστώς Ερντογάν. Νομίζω δεν είναι θέμα αν, αλλά πότε θα αλλάξουμε τη στρατηγική μας» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο δημοκρατικός βουλευτής της Πενσυλβάνιας Σκοτ Πέρι.

Ο βουλευτής Κρις Σμιθ εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία του Ερντογάν» να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες «ιδιαίτερης ανησυχίας» αναφορικά με την κατάσταση θρησκευτικών ελευθεριών, εξ αιτίας «όσων έχει κάνει επί πολλά χρόνια σε βάρος των Ορθοδόξων και πολλών άλλων».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024