Τρίτη 17 Ιουνίου 2025
weather-icon 21o
Αρχαία δύναμη: Aκρόπολη και Πομπηία φέρνουν James και Pink Floyd στην κορυφή των charts

Αρχαία δύναμη: Aκρόπολη και Πομπηία φέρνουν James και Pink Floyd στην κορυφή των charts

Η πιο σπουδαία ίσως μπάντα της prog rock, Pink Floyd, κερδίζουν ξανά την κορυφή των charts με ένα σπουδαίο ηχητικό ταξίδι στο παρελθόν και την αρχαιότητα ενώ η κυκλοφορία της συναυλίας των James στην Αθήνα αποθεώνεται

Οι Pink Floyd επιστρέφουν στην κορυφή των βρετανικών charts άλμπουμ με την ηχογράφηση της συναυλίας τους στην Πομπηία το 1972.

Οι prog rockers σημειώνουν το έβδομο Νο 1 άλμπουμ τους με την ηχογράφηση της ιστορικής συναυλίας, επεκτείνοντας την επέλαση τους στα charts μετά το τελευταίο τους στούντιο άλμπουμ The Endless River το 2014.

Η ηχογράφηση της απόκοσμης και υποβλητικής συναυλίας των Pink Floyd το 1972 στα ερείπια της Πομπηίας, με τίτλο Pink Floyd at Pompeii – MCMLXXII, έγινε το έβδομο άλμπουμ του συγκροτήματος που έφτασε στην κορυφή των βρετανικών charts.

Το άλμπουμ φέρνει σε φυσικό προϊόν, τη συναυλία που καταγράφηκε από τον σκηνοθέτη Adrian Maben.

Η συναυλία ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές συναυλιακές ταινίες της ροκ. Αποκαταστάθηκε σε ποιότητα 4K και επανακυκλοφόρησε στους κινηματογράφους και σε φορμά Imax.

YouTube thumbnail

Μια ηχογράφηση της συναυλίας είχε συμπεριληφθεί προηγουμένως σε ένα επετειακό και συλλεκτικό box set των Pink Floyd, αλλά αυτή είναι η πρώτη αυτόνομη έκδοση, με μια νέα μίξη ήχου υπό την καθοδήγηση του prog rock μουσικού Steven Wilson.

Το άλμπουμ συνεχίζει τη κυριαρχία των Pink Floyd στα charts ως το πρώτο Νο 1 της εμβληματικής μπάντας μετά το The Endless River του 2014 (το τελευταίο τους στούντιο άλμπουμ) και τα Atom Heart Mother (1970), Wish You Were Here (1975), The Final Cut (1983), The Division Bell (1994) και Pulse (1995).

Παρά το γεγονός ότι έγινε 16 φορές πλατινένιο και παρέμεινε στα charts για 578 εβδομάδες, το The Dark Side of the Moon έφτασε μόνο στο Νο 2.

Κλασικά άλμπουμ της μπάντας όπως τα Meddle, Animals και The Wall κατάφεραν να διεκδικήσουν θέσεις στα charts, όχι όμως και στην κορυφή του Νο 1, με κυκλοφορίες από τους Ροντ Στιούαρτ, Shadows και Abba να τους «κλέβουν» το θρόνο σημειώνει ο The Guardian.

Παραδόξως, το Pink Floyd at Pompeii – MCMLXXII δεν είναι η μόνη νέα είσοδος στα charts αυτής της εβδομάδας από ένα βρετανικό συγκρότημα που παίζει ανάμεσα στα ερείπια της κλασικής αρχαιότητας.

Οι Brit-poppers James βρίσκονται στο Νο 27 αυτή την εβδομάδα με το James (Live at the Acropolis), τη συναυλία τους τον Ιούλιο του 2023 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κάτω από την Ακρόπολη στην Αθήνα.

YouTube thumbnail

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Ιουνίου 2025
Απόρρητο