Μάχη επιβίωσης στον προϋπολογισμό για το ΣΥΡΙΖΑ – Τσακαλώτος και Παππάς φρενάρουν τη συνεννόηση – δίλημμα η ψήφος στις αμυντικές δαπάνες
Στον προϋπολογισμό κρίνεται ποιος είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, ο γρίφος της ψήφισης των αμυντικών δαπανών από το ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί ναρκοθετούν τη σύγκλιση με τη Νέα Αριστερά.
- Πλειστηριασμοί: Στο έλεος των funds οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες
- Η όμηρος της Χαμάς με τους επιδέσμους στο χέρι – Η αιτία του ακρωτηριασμού των δακτύλων της
- «Επικρατεί η γρίπη Α», τόνισε η Παγώνη - Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
- Ξανά στον «αέρα» το TikTok στις ΗΠΑ αλλά με προβλήματα - Υπόσχεση από τον Τραμπ να το επαναφέρει
Σε θέσεις μάχης τέθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση οπου όλοι σχεδόν οι βουλευτές πήραν το λόγο.
Το μήνυμα του Σωκράτη Φάμελλου προς κάθε κατεύθυνση ήταν να υπηρετηθεί η κοινή γραμμή που θα συμφωνηθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα ανακοινώνοντας τον «ανασχηματισμό» των τομεαρχών.
Το ζήτημα του ενιαίου λόγου είναι το μείζον για τον Σωκράτη Φάμελλο και από αυτό θα κριθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει μετά την έξωση Κασσελάκη να ξανασυστηθεί στους ψηφοφόρους του ως η αληθινή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη συναινετική αντιπολίτευση, όπως χαρακτηρίζουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Οι αμυντικές δαπάνες
Το αγκάθι διαχρονικά για το ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε προϋπολογισμό είναι η ψήφιση ή όχι των αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε το θέμα να συζητηθεί στο προεδρείο της ΚΟ κάτι που αναμένεται να γίνει το Σάββατο παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού.
Από τον πρώτο γύρο της συζήτησης που έγινε χθες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών δόθηκε η αίσθηση ότι η ΚΟ γέρνει προς την υπερψήφιση των εξοπλισμών.
Σημαντικός παράγοντας για τη στάση πολλών βουλευτών η στάση του ΣΥΡΙΖΑ πριν ένα χρόνο επι προεδρίας Κασσελάκη.
Ανάμεσα στους βουλευτές που τάχθηκαν με το ναι στις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού είναι οι Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Γαβρήλος και Βασίλης Κόκκαλης, πρόσωπα που βρέθηκαν δίπλα στον πρώην πρόεδρο.
Υπερ του να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αμυντικές δαπάνες φαίνεται να τοποθετήθηκαν και οι Πόπη Τσαπανίδου, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη και Χάρης Μαμουλάκης.
Το θέμα θα απασχολήσει και το κόμμα, όπως ξεκαθάρισε στους βουλευτές ο Σωκράτης Φάμελλος και δεν αποκλείεται σήμερα ή αύριο να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία.
Ισχυρή είναι και η άποψη ορισμένων κορυφαίων στελεχών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ατελείωτο ράλι εξοπλισμών και την αδιαφάνεια των αμυντικών προμηθειών εν μέσω φορολεηλασίας στους πολίτες, αλλά να υπερψηφίσει στο τέλος τις δαπάνες για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους.
Η συγκυρία δεν προφέρεται για πολιτικούς ελιγμούς με δεδομένο ότι το κλίμα στην κοινή γνώμη βαραίνει εξαιτίας της πολεμικής ανάφλεξης στην ευρύτερη γειτονιά με αποκορύφωμα την αναταραχή και την αστάθεια που δημιουργεί στην περιοχή η άνοδος των τζιχαντιστών στη Συρία.
Πιέζει η Νέα Αριστερά
Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών έχει γίνει από τη Νέα Αριστερά εδώ και αρκετές ημέρες αντικείμενο πίεσης στα κόμματα του προοδευτικού τόξου και κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα της καταψήφισης των αμυντικών δαπανών που ξεπερνούν πλέον και το 3% του ΑΕΠ τίθεται μαζί με το ζήτημα της από κοινού στήριξης του Χρήστου Ράμμου για την προεδρία της Δημοκρατίας ως προαπαιτούμενο για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση που μειώνει διαρκώς τις δαπάνες σε υγεία και παιδεία.
Βάζουν νάρκες
Σε αυτό το κλίμα προκάλεσαν αλγεινές εντυπώσεις στον ευρύτερο χώρο τα όσα είπαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς μπερδεύοντας τα βήματα του τανγκό της συνεργασίας.
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών εν μέσω αυτής της συζήτησης σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για τη συμπόρευση επανάφερε τα ζητήματα που εγείρει δημόσια και ανελλιπώς η πλευρά Κασσελάκη περι αντιδημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ και του αποκλεισμού του κ. Κασσελάκη, που ήταν και η αιτία της δικού του αποχώρησης από την Κουμουνδούρου.
Στον κ. Τσακαλώτο απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη δείχνοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία από την πλευρά της Κουμουνδούρου να φαλκιδεύσει τη όποια προσέγγιση των δυο κομμάτων.
Εκτός του ότι του θύμισε ότι μετείχε σε αυτό το όργανο το οποίο λειτουργεί στο κόμμα κατ’ αναλογία της αντιπροσευτικής δημοκρατίας στη χώρα εννοώντας ότι η καθαίρεση Κασσελάκη ήταν μια δημοκρατική απόφαση και αντιπροσωπευτική της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, του έριξε ευγενικά και ένα αιχμηρό καρφί.
«Το μεγάλο επίδικο για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό, που είναι η εναλλακτική διέξοδος, είναι πολύ μεγαλύτερο ζήτημα και σοβαρότερο από προσωπικές ανασφάλειες, στρατηγικές» είπε η κα Γεροβασίλη στο ΣΚΑΪ καλώντας τον ουσιαστικά τόσο εκείνος όσο και πρώην σύντροφοι στη Νέα Αριστερά να επιδείξουν ωριμότητα από τη στιγμή που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του Κασσελάκη και όχι για την πολιτική διαφωνία τους με αυτούς που κράτησαν το κόμμα.
Τη δεύτερη νάρκη επιχείρησε να τη βάλει ο Νίκος Παππάς απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση Χαρίτση για την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου για τη θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπερ της υποψηφιότητας πολιτικού προσώπου από την Αριστερά ή τον ευρύτερο χώρο την ώρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Φάμελλος έχει κλείσει το μάτι στην πρόταση του πρόεδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.
Κοινός παρονομαστής
Για πολλούς η στάση του αυτή καταδεικνύει ότι οι πληγές του παρελθόντος μεταξύ των πρώην συντρόφων δεν έχουν κλείσει.
Μάλιστα πολλοί είναι και εκείνοι που επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός οι δυο υπουργοί μαζί και με τον Παύλο Πολάκη έχουν πολλά που τους χωρίζουν από την εποχή της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2022, ωστόσο έχουν έναν κοινό παρονομαστή.
Αυτός δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εξακολουθεί να είναι ενεργός πολιτικά και να ενδιαφέρεται για το μέλλον στον ευρύτερο χώρο και με τον οποίο δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια (επανα)προσέγγισης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις