Tips για εξοικονόμηση ενέργειας σύμφωνα με τις συσκευές που χρησιμοποιούμε
Μικρές, έξυπνες κινήσεις που μας εξασφαλίζουν μία απολαυστική ζεστασιά και θαλπωρή.
- Στο νοσοκομείο 14χρονη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ – Τι λένε οι γονείς της
- Ένας Ναζί εγκληματίας πολέμου: Ο γιος του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ επιτίθεται στον ατιμασμένο μεγιστάνα του Harrods
- Υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τα κακοποιημένα παιδιά;
- Τι είναι το πολικό jet stream που πλησιάζει τη χώρα - Πώς θα επηρεάσει την θερμοκρασία
Καθώς πλησιάζουμε προς την «καρδιά» του χειμώνα, αναζητούμε αποτελεσματικές λύσεις που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια στον προσωπικό και τον επαγγελματικό μας χώρο, λύσεις που θα μας κρατήσουν στα… ζεστά και on budget. Περιορίζοντας την άσκοπη σπατάλη και υιοθετώντας πρακτικές που μας βοηθούν να κάνουμε μία πιο συνετή κατανάλωση ενέργειας, όχι μόνο ελαχιστοποιούμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, αλλά μειώνουμε και τα πάγια έξοδα του χώρου μας, τα οποία συνήθως φτάνουν στα ύψη την περίοδο του χειμώνα.
Το ερώτημα είναι, ωστόσο, πώς μπορούμε να επιτύχουμε τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, απολαμβάνοντας ένα φιλοξνεο cozy περιβάλλον; Για να μάθουμε την απάντηση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις μικρές αλλά πολλές φορές… δαπανηρές «παγίδες» που μας στερούν μία αποδοτική και κυρίως οικονομική θέρμανση στο σπίτι ή το γραφείο μας. Αυτές τις παγίδες, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε φέτος τον χειμώνα, κάνοντας μικρές κινήσεις που μας εξασφαλίζουν τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργεια, αλλά και μία απολαυστική –όχι πανάκριβη- σπιτική ζεστασιά και θαλπωρή.
Εξοικονόμηση στη χρήση καλοριφέρ
Παρότι η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν κορυφωθεί, παραμένουν οι πιο διαδεδομένοι τρόποι θέρμανσης. Τι προϋποθέτει, όμως, η σωστή χρήση των θερμαντικών σωμάτων. Ένας έγκαιρος εξαερισμό στα σώματα, μία καλή συντήρηση στον καυστήρα και τον λέβητα, η οποία μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της εγκατάστασης έως και 20%. Επίσης, αν διαθέτουμε αυτόνομη θέρμανση με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία νερού θέρμανσης που παράγει στους 65°C -70°C.
Όσο μία καλύτερη διαχείριση των θερμαντικών σωμάτων, είναι απαραίτητο να μην τα καλύπτουμε με αντικείμενα που περιορίζουν την απόδοσή τους, εκτός αν πρόκειται για ανακλαστικά πλαίσια θερμότητας, τα οποία αξιοποιούν την ενέργεια που διαχέεται μέσω της τοιχοποιίας, καθώς και για θερμοστατικές κεφαλές. Δεν κάνουμε απερίσκεπτη χρήση, ειδικά αν λείπουμε πολλές ώρες από τον χώρο. Κρατάμε τον θερμοστάτη σταθερό από 18 έως 20°C και τις ώρες που κοιμόμαστε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Επιπλέον, απομονώνουμε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούμε τακτικά, κλείνοντας την παροχή τους, ενώ τις φορές που σκοπεύουμε να λείψουμε για λίγο από τον χώρο, δεν κλείνουμε εντελώς την εγκατάσταση, απλώς χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Έτσι, η εγκατάσταση δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει την ίδια ενέργεια που θα δαπανούσε για να τεθεί ξανά σε λειτουργία και να παράγει την ιδανική θερμοκρασία.
Εξοικονόμηση στη χρήση κλιματιστικού
Το κλιματιστικό ενδείκνυται ως κύρια πηγή θέρμανσης σε δωμάτια και μικρούς χώρους εν γένει, αρκεί να είναι μία σύγχρονη συσκευή, κατάλληλη για τις διαστάσεις του χώρου και με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Άλλωστε, όσο υψηλότερη η ενεργειακή κλάση, τόσο χαμηλότερη η ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής. Επίσης, καλό θα ήταν να μην κάνουμε υπερβολές στη χρήση της και κυρίως, να μην αμελούμε τη συντήρησή της.
Βέβαια, το πόσο αποδοτικό και οικονομικό θα είναι ένα κλιματιστικό, εξαρτάται και από εμάς σε έναν βαθμό. Ακριβώς για αυτό, εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες συντήρησης που προτείνει ο κατασκευαστής, ενώ καθαρίζουμε μήνα παρά μήνα τα φίλτρα που διαθέτει στο εσωτερικό του. Τα βρώμικα φίλτρα μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού έως και 2%, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να έρθει ο χώρο στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Σχετικά με τη θερμοκρασία, καλό θα ήταν να παραμένεις σταθερή στους 20°C τους χειμερινούς μήνες, αν και ο ΠΟΥ συστήνει ως ιδανική τιμή τους 21°C. Βέβαια, για να απολαμβάνουμε όντως την ιδανική ατμόσφαιρα όλο τον χειμώνα, χρειάζεται να έχουμε στεγανοποιήσει πόρτες και παράθυρα, να έχουμε εξασφαλίσει μία καλή μόνωση στον χώρο μας, η οποία «παγιδεύει» τη ζέστη και δεν αφήνει περιθώριο για διαρροή της θερμότητας. Επίσης, τις νυχτερινές ώρες μπορούμε να απομονώνουμε ακομη περισσότερο τη θερμότητα, κρατώντας κλειστά τα ρολά ή τις περσίδες και τις –ιδανικά βαριές- κουρτίνες των παραθύρων.
Εξοικονόμηση στη χρήση σόμπας αλογόνου
Οι σόμπες αλογόνου ζεσταίνουν άμεσα και είναι ιδανικές για σύντομη χρήση σε μικρούς χώρους. Επειδή όμως καταναλώνουν πολλή ενέργεια, προτιμούμε να τις χρησιμοποιούμε μόνο όταν χρειαζόμαστε άμεση θερμότητα για μικρό χρονικό διάστημα. Τοποθετούμε τη συσκευή σε κεντρικό σημείο του χώρου και τη σβήνουμε όταν δεν τη χρειαζόμαστε. Επίσης, φροντίζουμε να επιλέγουμε σόμπες με ρυθμιζόμενη ένταση, ώστε να μην καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από την απαραίτητη.
Εξοικονόμηση στη χρήση ηλεκτρικού θερμοπομπού
Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί είναι αποτελεσματικοί σε μικρούς χώρους, όμως η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να αυξηθεί αν δεν τους χρησιμοποιούμε σωστά. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στους 18-20°C για οικονομία και αποφεύγουμε να τον έχουμε σε λειτουργία χωρίς λόγο ή όταν δεν είμαστε στον χώρο. Μπορούμε να τοποθετήσουμε ανακλαστικά πάνελ θερμότητας πίσω από τη συσκευή, ώστε να διατηρούμε περισσότερη θερμότητα στον χώρο και να μειώνουμε τις απώλειες μέσω του τοίχου. Τέλος, προτιμάμε θερμοπομπούς με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη, για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις ώρες λειτουργίας.
Εξοικονόμηση στη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ (λαδιού)
Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού ζεσταίνουν τον χώρο με αποδοτικότητα, αλλά μπορούν να γίνουν ενεργοβόρα αν χρησιμοποιούνται άσκοπα. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη χαμηλά και αποφεύγουμε τη συνεχή λειτουργία, ειδικά όταν δεν βρισκόμαστε στον χώρο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε το καλοριφέρ για προθέρμανση και έπειτα να το απενεργοποιούμε, αφήνοντας το λάδι να συνεχίσει να διαχέει θερμότητα. Εάν η συσκευή διαθέτει χρονοδιακόπτη, προγραμματίζουμε ώρες λειτουργίας, ενώ καθαρίζουμε τις επιφάνειες για καλύτερη απόδοση.
Εξοικονόμηση στη χρήση αερόθερμου
Το αερόθερμο είναι κατάλληλο για τη γρήγορη θέρμανση μικρών χώρων όπως το μπάνιο ή το γραφείο μας, όμως καταναλώνει αρκετή ενέργεια. Συνεπώς, αποφεύγουμε τη συνεχή χρήση και προτιμάμε να το ενεργοποιούμε μόνο για να θερμάνουμε τον χώρο προσωρινά. Φροντίζουμε να κλείνουμε καλά τα παράθυρα και τις πόρτες για να αποτρέπουμε τη διαρροή θερμότητας και να μη χρειάζεται το αερόθερμο να λειτουργεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιλέγουμε, όπου είναι δυνατόν, αερόθερμα με θερμοστάτη και χρονοδιακόπτη, ώστε να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία και τον χρόνο λειτουργίας.
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις συμβουλές που μας υπόσχονται μία ζεστή ατμόσφαιρα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Επενδύοντας σε μία ολοκληρωμένη συντήρηση των πηγών θέρμανσης που χρησιμοποιούμε και κάνοντας μία συνετή χρήση των συσκευών, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πως ο φετινός χειμώνας να μας βγάλει εκτός προϋπολογισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις