Εμπορικό έλλειμμα: Η Ελλάδα καταναλώνει περισσότερα απ’ όσα παράγει
«Φούσκωσε» το εμπορικό έλλειμμα στο εννεάμηνο του έτους καταγράφοντας αύξηση κατά 8,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ανησυχητική η πορεία των δεικτών.
- Η μεγαλύτερη πτήση στον κόσμο είναι γεγονός! - Ποιες πόλεις θα συνδέει και πόσες ώρες θα διαρκεί;
- Αδιανόητο περιστατικό στην Κυψέλη: 47χρονος μαχαίρωσε σκύλο - Εξετάζεται εμπλοκή του σε περιπτώσεις θανάτωσης ζώων
- Μπορεί η Ρωσία να βυθίσει την Ευρώπη στο σκοτάδι; Η Βρετανία ετοιμάζεται για κυβερνοπόλεμο
- «Cancel» τώρα: Τα trends στο TikTok που αφήνουμε στην άκρη
Η ελληνική οικονομία δεν «πατάει γερά» και χάνει σε ανταγωνιστικότητα. Ένα επίμονο πρόβλημα που εμφανίζεται επί μακρόν αφορά το εμπορικό έλλειμμα και δείχνει πως η χώρα μας καταναλώνει περισσότερα από όσα λαμβάνει από ιδίους πόρους.
Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν κρούσει «καμπανάκι» για την αρνητική αυτή εξέλιξη με την αύξηση των επενδύσεων να φαντάζει μονόδρομος για την αντιστροφή των δεικτών. Βασικό ζητούμενο παραμένει ο τρόπος κάλυψής του, με το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι σε θέση να λειτουργήσει ενισχυτικά προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 παρουσιάζει αύξηση, σε ευρώ, 8,5%
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν το άλμα του εμπορικού ελλείμματος τον μήνα Σεπτέμβριο αλλά και το εννεάμηνο, Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024.
Έντονα αυξητικός ο ρυθμός αύξησης του εμπορικού ελλείμματος
Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγωγών το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 υποχώρησε στα 37,835 δισ. ευρώ, έναντι 38,538 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο 2023, παρουσιάζοντας μείωση 1,8%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 85 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,3% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία ενισχύθηκε κατά 98,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2023.
Αντίθετα, η συνολική αξία των εισαγωγών την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 ανήλθε στο ποσό των 62,965 δισ. ευρώ, έναντι 61,69 δισ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 2,1%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 1,284 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,8% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 1,248 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,7%, σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023.
Με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι οι εξαγωγές αναμενόταν να ανακάμψουν φαίνεται ότι πλέον αλλάζουν αν συνυπολογίσουμε ότι και η ανάκαμψη της Ευρώπης, που απορροφά περίπου το 60% των ελληνικών εξαγωγών, δεν είναι ορατή.
Διψήφια άνοδος για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Σεπτέμβριο
Ανατρέχοντας στα στοιχεία του μήνα, με έντονα αυξητικούς ρυθμούς κινήθηκε και τον Σεπτέμβριο το εμπορικό έλλειμμα της χώρας που ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών, κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2024 ανήλθε στο ποσό των 7,173 δισ. ευρώ ευρώ έναντι 7.024 δισ. εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2023 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 2,1%.
Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 182,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,5%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία αυξήθηκε κατά 167,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,3%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο του 2024 διαμορφώθηκε στα 4,116 δισ. ευρώ, έναντι 4,315 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2023 παρουσιάζοντας μείωση 4,6%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή τον Σεπτέμβριο του 2024 ενισχύθηκε κατά 369,9 εκατ., δηλαδή 13,3% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά 366,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 13,2%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η ελληνική οικονομία, με τις παθογένειες που παρουσιάζει, ανακάμπτει μεν από τις «στάχτες» που άφησε η μνημονιακή εποχή αλλά τα τραύματα της δεν έχουν ακόμα επουλωθεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις