Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: «Γαλάζια» και όχι μόνον αγωνία για «χαλαρή» ψήφο και ακροδεξιά κόμματα

Εκλογές: «Γαλάζια» και όχι μόνον αγωνία για «χαλαρή» ψήφο και ακροδεξιά κόμματα

Κάθε ψήφος είναι χρήσιμη και απαραίτητη, διαμηνύουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο μικρό διάστημα που απομένει για τις εκλογές του Ιουνίου - Αγώνας «δρόμου» κατά της «αντισυστημικής» και της... «χαμένης» ψήφου

Δύο εβδομάδες απομένουν για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τα πολιτικά κόμματα «τα δίνουν» όλα για να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν επτακομματική Βουλή προκαλούν ανησυχία σε όλες τις παρατάξεις, καθώς κινδυνεύουν να μειώσουν ποσοστά και να χάσουν έδρες που κέρδισαν στην κάλπη της 21ης Μαΐου, ενώ στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας διακυβεύεται η «άνετη» αυτοδυναμία.

Με αυτά τα δεδομένα κατά νου, οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν τη μάχη κατά της «χαμένης» ψήφου, καλούν τους ψηφοφόρους τους να προσέλθουν στις κάλπες και να μην αντιμετωπίσουν τις νέες εκλογές με χαλαρή διάθεση, διαμηνύνοντας πως τίποτα δεν έχει κριθεί.

Την ίδια στιγμή, ο καθένας στην περιφέρεια όπου κατέγραψε διαρροές προς μικρότερα κόμματα, επιχειρεί να πείσει ευρύτερα ακροατήρια ότι η αποκαλούμενη «αντισυστημική» ψήφος βλάπτει σοβαρά την… πατρίδα.

Η δημοσκοπική άνοδος της νεόκοπης «Νίκης», αλλά και της παλαιότερης στα πολιτικά πράγματα «Πλεύσης Ελευθερίας», καθώς και τα διάφορα «πατριωτικά» και κατά βάση ακροδεξιά κομματίδια, αφαιρούν ψήφους από κόμματα εξουσίας και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαίο που, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – ο οποίος επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές μέσα σε μία ημέρα μηνύματα προς τους πολίτες που ψήφισαν δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα και «εκκλησιαστικές» ατάκες – και ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες με τρόπο δηκτικό τόσο στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και στη «Νίκη».

Αντίστοιχα, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει πως κάθε ψήφος που δεν θα πάει στη ΝΔ και δεν θα έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ψήφος που αντικειμενικά βολεύει και ενισχύει τον Μητσοτάκη.

«Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας κάθε μία και κάθε ένας ξεχωριστά», καλεί τους προοδευτικούς πολίτες ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επιμένει να διεκδικεί το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας με τρόπο κατηγορηματικό ότι το ΠΑΣΟΚ γυρνάει στην ιστορική του παράδοση ως βασικός αντίπαλος της Δεξιάς.

«Κάποιοι σαγηνεύθηκαν από κομματίδια»

Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, που έσπευσε στην Ροδόπη για να διεκδικήσει για λογαριασμό της ΝΔ την ψήφο της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου, ο αδελφός της και πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας σε πολίτες στην Κατερίνη, έκανε λόγο για ψηφοφόρους που «σαγηνεύθηκαν».

«Πρέπει να δούμε με ειλικρίνεια τα εκλογικά αποτελέσματα και να διαπιστώσουμε ότι εδώ, ειδικά στη δική σας περιοχή, κάποιοι συμπολίτες μας, που πιστεύω ότι κατά βάθος ανήκουν στη ΝΔ» (σ.σ. πίστευε και μη ερεύνα) «μπορεί να σαγηνεύθηκαν από κάποια κόμματα, από κάποια κομματίδια, τα οποία προέταξαν τη δήθεν προνομιακή σχέση τους με την ορθοδοξία για να πάρουν την ψήφο συμπολιτών μας».

Με σαφείς αναφορές στο κόμμα «Νίκη», που πήρε πολλές ψήφους στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά σε περιοχές κοντά σε ορισμένα… μοναστήρια – πράγματα που κατήγγειλε η ίδια η Εκκλησία – ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε το Σάββατο… ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές πως «η ορθοδοξία ενώνει και δεν διχάζει».

«Κανείς δεν είναι περισσότερο πιστός από κάποιον άλλον και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την εργαλειοποίηση της πίστης για πολιτικούς σκοπούς. Το είπε ο Αρχιεπίσκοπος, το είπε ο Πατριάρχης, το λέμε και εμείς. Δεν θα επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ξεχωριστές θέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Δεν μπλέκουμε την πίστη με τις πολιτικές μας επιλογές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Όχι στη χαμένη ψήφο»

Συνεχίζει τον αγώνα για την ανατροπή των συσχετισμών ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας πως είναι δύσκολη αλλά εφικτή, αρκεί να το πιστέψει πάνω από όλα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολίτες που τον στηρίζουν.

Μετά την «αποτυχία» – όπως έχει πει – της απλής αναλογικής, υπενθυμίζει ότι η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, που δίνει μπόνους έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν πρέπει να βγάλει έναν «παντοδύναμο ηγεμόνα» Μητσοτάκη, γι’ αυτό και προειδοποιεί τους προοδευτικούς πολίτες να μην ψηφίσουν στα… χαμένα.

«Θέλω να καλέσω κάθε προοδευτικό πολίτη – γιατί στην κάλπη δεν πήγε μόνο το 40% της ΝΔ, υπήρξε και ένα 60% που πήγε σε άλλα κόμματα – ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό που έρχεται, αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός, θα είναι δραματικό για την κοινωνία. Και να πω ότι αντικειμενικά τώρα, που υπάρχει η ενισχυμένη που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, κάθε ψήφος που δεν θα πάει στη ΝΔ και δεν θα έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ψήφος που αντικειμενικά βολεύει και ενισχύει τη ΝΔ».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, ζητάει την ψήφο και όσων προοδευτικών πολιτών διαφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον ενισχύσουν στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς είναι «η μόνη εναλλακτική δύναμη, το μόνο εναλλακτικό προγραμματικό σχέδιο απέναντι στο σχέδιο της κοινωνικής λεηλασίας της ΝΔ».

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024