Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και οι πιθανότητες της αυτοδυναμίας - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Εκλογές 2023: Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και οι πιθανότητες της αυτοδυναμίας – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παγιώνεται σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Επτακομματική Βουλή και αυτοδυναμία της ΝΔ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο που κυκλοφορούν το Σάββατο 10 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-8 Ιουνίου σε σχεδιασμένο δείγμα 1.000 ατόμων, με τηλεφωνικές και online συνεντεύξεις, φαίνεται πως η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται, το ΠΑΣΟΚ κινείται στα ίδια ποσοστά, το ΚΚΕ έχει μικρές απώλειες, ενώ η Ελληνική Λύση μεγαλύτερες και φαίνεται πως δεν εξασφαλίζει με άνεση την είσοδό της στη Βουλή.

Αντιθέτως η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται πως κατοχυρώνει την είσοδό της στη Βουλή, ενώ και η ΝΙΚΗ καταφέρνει να περάσει – δημοσκοπικά – το κατώφλι του 3%.

Στην εκτίμηση ψήφου φαίνεται πως η ΝΔ καταφέρνει την αυτοδυναμία με ποσοστό 43,9% και 160 έδρες. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,9% και 57 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και 33 έδρες, το ΚΚΕ με 6,9% και 20 έδρες, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,7% και 13 έδρες, η Νίκη με 3,6% και 10 έδρες και η Ελληνική Λύση με 3,2% και 8 έδρες.

Πρόθεση ψήφου

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 41,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,5, η Ελληνική Λύση 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, η ΝΙΚΗ 3,4% ενώ το ΜέΡΑ 25 μένει εκτός Βουλή με 2,1%.

Αυξημένα είναι τα ποσοστά συσπείρωσης των τριών πρώτων κομμάτων σε σχέση με τις κάλπες της 21ης Μαΐου, με τη ΝΔ να καταγράφει σχεδόν το απόλυτο με 94,1% και να παίρνει ψηφοφόρους  κυρίως από την Ελληνική Λύση (22,8%) και τη ΝΙΚΗ (8,3%), αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – αν και λιγότερο από 2% από το κάθε κόμμα.

Την ίδια στιγμή εμφανίζει μικρή διαρροή μόνο προς το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 1,6%. Το γεγονός ωστόσο ότι η ΝΔ καταφέρνει να παίρνει ψηφοφόρους από τα υπόλοιπα κόμματα αποδίδεται εν πολλοίς όχι τόσο στο διακύβευμα της νέας κάλπης αλλά στον «αέρα της νίκης» της 21ης Μαΐου και στην απογοήτευση των ηττημένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη καταγράφει συσπείρωση 87,1%, κερδίζει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ (87,1%) και την Ελληνική Λύση(14,3%) ενώ η βασικότερη διαρροή του εντοπίζεται προς την Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 4,5%.

Το ΠΑΣΟΚ έχει 84,5% συσπείρωση ενώ παίρνει λιγότερο από δύο μονάδες από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και 4% από το ΚΚΕ, το οποίο δεν φαίνεται να έχει καμία διαρροή προς ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη καταγράφει τη μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν η ΝΔ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Τη δημοσκόπηση σχολίασε ο Νίκος Φαραντούρης, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, στο MEGA ο οποίος αναφέρθηκε με αιχμηρό τρόπο στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών. «Η ΝΔ κλειδώνει ισχυρή αυτοδυναμία, ο Μητσοτάκης είχε πει πως μέχρι να τον χρίσουμε αυτοκράτορα θα κάνουμε εκλογές», είπε με νόημα.

Αυτοδυναμία της ΝΔ και επτακομματική Βουλή έδειξε και η δημοσκόπηση της GPO δύο ημέρες πριν με διαφοροποιήσεις στα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,6%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Ελληνική Λύση 3,9%, το κόμμα Νίκη 4,2%, και το ΜέΡΑ25 2,1%. Στο 11,9% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποτυπώνεται στις δύο δημοσκοπήσεις η αντίδραση των πολιτών στις πολιτικές εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών, με την αντιπαράθεση να έχει μετατοπιστεί στο φλέγον ζήτημα των ελλείψεων στο ΕΣΥ, μετά και την εισβολή με τραγικό τρόπο της επικαιρότητας με τους θανάτους τριών γυναικών, οι δηλώσεις Πνευματικού, η αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, και η νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την ΝΔ για κρυφή ατζέντα, καθώς αυτές πραγματοποιήθηκαν πριν τα τελευταία γεγονότα ή μόλις στην αρχή τους.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024