Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπήρχε και «δεύτερος δράστης» πίσω από τη δολοφονία του Τζον Λένον

Υπήρχε και «δεύτερος δράστης» πίσω από τη δολοφονία του Τζον Λένον

Σφαίρες από δύο διαφορετικά όπλα βγήκαν από το σώμα του θρύλου των Beatles κατά τη νεκροψία-νεκροτομή. «Δύο διαφορετικά όπλα μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν στον πυροβολισμό του Τζον Λένον» σύμφωνα με έναν Βρετανό συγγραφέα που ερευνά την υπόθεση.

Ο συγγραφέας και τηλεοπτικός παραγωγός Ντέιβιντ Γουίλαν έφερε στο φως επίσημα αρχεία που δείχνουν για πρώτη φορά ότι δύο διαφορετικοί τύποι σφαιρών αφαιρέθηκαν από το σώμα του θρύλου της μουσικής μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του στις 8 Δεκεμβρίου του 1980.

Ο Γουίλαν πιστεύει ότι ένας «δεύτερος εκτελεστής» θα μπορούσε να έχει εμπλακεί στη δολοφονία του Λένον και τώρα έχει αποκαλύψει δραματικά νέα στοιχεία που υποστηρίζουν την υπόθεσή του.

Η MailOnline ανέφερε τον Απρίλιο πώς ο Γουίλαν ανακάλυψε ήδη έναν σωρό συναρπαστικών εγγράφων σχετικά με τη δολοφονία που έλαβε χώρα καθώς ο Λένον και η σύζυγός του Γιόκο Όνο επέστρεφαν στο σπίτι τους, στο Dakota Building, με θέα το Central Park της Νέας Υόρκης.

Η τριετής έρευνα του Γουίλαν σχετικά με τη δολοφονία ανέδειξε μια σειρά από εξαιρετικές αντιφάσεις – συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης ότι οι ντετέκτιβ μπορεί να έχουν παρεξηγήσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο συνέβη ο πυροβολισμός.

Photo: YouTube

Όλη η προσοχή έχει στραφεί στις σφαίρες

Η MailOnline αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα μέρος του φακέλου του Γουίλαν, συμπεριλαμβανομένου του καταδικασμένου δράστη Μαρκ Τσάπμαν στη «λίστα θανάτου» η οποία εκτός από τον πρώην Beatle περιλάμβανε επίσης τον Μάρλον Μπράντο και την πρώην Πρώτη Κυρία Τζάκι Κένεντι.

Τώρα η έρευνα του Γουίλαν έχει επικεντρωθεί στις σφαίρες που βρέθηκαν στη σκηνή.

Παραδόξως, μόνο δύο σφαίρες καταχωρήθηκαν ποτέ στα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα έγγραφα, παρά το γεγονός ότι ο Τσάπμαν λέγεται ότι έριξε όλες τις σφαίρες  από το περίστροφό του, ένα «38 special» με πέντε θαλάμους, τέσσερις από τις οποίες χτύπησαν τον Λένον.

Το πού βρίσκονται οι τρεις σφαίρες που λείπουν είναι άγνωστο.

Αλλά οι δύο σφαίρες που αφαιρέθηκαν από το σώμα του Λένον κατά τη διάρκεια της νεκροψίας εγείρουν τα δικά τους ενδιαφέροντα ερωτήματα, λέει ο Γουίλαν, επειδή σημειώνονται ως διαφορετικού τύπου.

Η μία αναγράφεται σε μια απόδειξη από το νεκροτομείο της Νέας Υόρκης, όπου φυλασσόταν το πτώμα του Λένον, ως «1 x 38 cal.SWC», που σημαίνει «Semi-wadcutter» ή σφαίρα με κοίλη αιχμή, σχεδιασμένη να διαχέεται κατά την πρόσκρουση στο στόχο.

Η άλλη αναφέρεται απλώς ως «1 x 38cal lead bullet».

Ο δολοφόνος Τσάπμαν / Photo: YouTube

Photo: YouTube

Κι όμως, είναι απίθανο αλλά ισχύει

Ο Γουίλαν δήλωσε στη MailOnline: «Αν και είναι απίθανο, είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σφαιρών σε ένα μόνο περίστροφο. Αλλά ο Τσάπμαν επέμενε πάντα ότι χρησιμοποιούσε σφαίρες με κοίλη αιχμή wadcutter και ήταν εξοικειωμένος με τα όπλα και τα πυρομαχικά από την εποχή που ήταν φύλακας ασφαλείας».

Και πρόσθεσε: «Οι διαφορετικοί τύποι σφαιρών που βρέθηκαν στο σώμα του Τζον Λένον είναι συγκλονιστικές πληροφορίες. Ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αυτοψία του Λένον δεν διέρρευσε στον κόσμο από τις αρχές, και η επιθυμία της οικογένειάς του να παραμείνει η αυτοψία του ιδιωτική έγινε σεβαστή».

Ο Γουίλαν πιστεύει ότι οι διαφορετικοί τύποι σφαιρών ενισχύουν τη θεωρία του ότι στη δολοφονία εμπλέκεται και δεύτερος δράστης.

Photo: YouTube

Είναι μία θεωρία

Ο Γουίλαν, 56 ετών, έχει μιλήσει με πρόσωπα-κλειδιά που εμπλέκονται με τον απόηχο της δολοφονίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο χειρουργός που περιέθαλψε τον Λένον και δύο νοσοκόμες που τον βοηθούσαν – καθώς και η αποκάλυψη άλλων μαρτυριών που δεν φαίνεται να συμφωνούν με την επίσημη αφήγηση.

Η εκδοχή της κατηγορούσας αρχής για τα γεγονότα, που έγινε δεκτή από τα δικαστήρια, ήταν ότι ο διαταραγμένος Τσάπμαν περίμενε τον Λένον και πυροβόλησε πέντε φορές, με τέσσερις από τις σφαίρες να χτυπούν το θύμα του στην πλάτη. Αλλά αυτή η εκδοχή φαίνεται τώρα να είναι γεμάτη αντιφάσεις.

Αντιθέτως, οι μάρτυρες του Γουίλαν υποδηλώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο καταγράφηκε επίσημα ο πυροβολισμός μπορεί να ήταν εντελώς λανθασμένος – με τις μοιραίες βολές να ρίχνονται στο στήθος του Λένον και όχι στην πλάτη.

Και πρόσθεσε: «Αν ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβολούσε με κούφιες σφαίρες τον Τζον Λένον και μόνο μία τον πέτυχε, ενώ τέσσερις έλειπαν, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη μία που βρέθηκε στον Λένον. Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τρεις τρύπες από σφαίρες χαμηλά στις γυάλινες πόρτες του προθαλάμου, οι οποίες βρίσκονταν σε ύψος που δεν ταίριαζε με τα τραύματα του Λένον στο πάνω αριστερό μέρος του θώρακα.

Photo: YouTube

»Όσον αφορά την άλλη κανονική, μολύβδινη σφαίρα που βρέθηκε στον Λένον, θα μπορούσε αυτή να προέρχεται από το όπλο ενός δεύτερου δράστη μέσα στο χώρο του προθαλάμου και να είναι η μοναδική σφαίρα που ένας γιατρός και δύο νοσοκόμες είπαν ότι έμεινε στο σώμα του Λένον;».

Και πρόσθεσε: «Το σενάριο θα ήταν ότι ο Τσάπμαν πυροβόλησε τον Λένον όταν αυτός έμπαινε στις πόρτες του προθαλάμου. Τέσσερις αστόχησαν, με τρεις να χτυπούν τις γυάλινες πόρτες. Μια σφαίρα χτύπησε τον Λένον.

»Ο Λένον παραπαίοντας συνέχισε να μπαίνει στον προθάλαμο, αλλά ένας δεύτερος σκοπευτής που ήταν κρυμμένος μέσα στο κτήριο τελείωσε τη δουλειά και τον πυροβόλησε με τέσσερις σφαίρες στην πάνω αριστερή περιοχή του στήθους του (όπως ισχυρίστηκε όλο το ιατρικό προσωπικό), με μια σφαίρα να μένει μέσα στον Λένον και τρεις να εξέρχονται από την πλάτη του.

»Κατά τη γνώμη μου, αυτό το σενάριο είναι η μόνη αξιόπιστη εξήγηση για τους δύο διαφορετικούς τύπους σφαιρών που βρέθηκαν στο σώμα του Τζον Λένον και τις τρεις χαμηλές τρύπες από σφαίρες στις γυάλινες πόρτες.

»Μια νέα ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία του Τζον Λένον πρέπει τώρα σίγουρα να διεξαχθεί για να διαλευκανθούν αυτές οι ενοχλητικές αναντιστοιχίες. Χρωστάμε στον Τζον Λένον και στην οικογένειά του την αλήθεια για την απαίσια δολοφονία του. Μια δολοφονία που αρχίζει όλο και περισσότερο να μοιάζει με μια έξυπνα συνωμοτική δολοφονία».

Δείτε το βίντεο 

Εικασίες ή αλήθεια;

Ο εμπειρογνώμονας βαλλιστικής, Άντριου Κερ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος ότι οι δύο σφαίρες ήταν διαφορετικού τύπου από μια φωτογραφία, αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι μπορείτε να πιστέψετε αυτό που έχει καταγραφεί στις ετικέτες αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με αυτό».

Ο Κερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σχεδιασμού και κατασκευής βαλλιστικής θωράκισης Englands Safety με έδρα το Μπέρμιγχαμ, πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να πεις από τη φωτογραφία και μόνο ότι οι δύο σφαίρες προέρχονται από την ίδια κάννη, αλλά θα περίμενες ότι η αστυνομία θα το είχε κάνει αυτό ως βασική έρευνα.

»Δε νομίζω ότι μπορείτε να ερμηνεύσετε πολλά από την ανταλλαγή μεταξύ κοίλων αιχμών και κοινών σφαιρών, επειδή οι περισσότεροι εγκληματίες είναι ανοργάνωτοι – παίρνουν ό,τι μπορούν να βρουν».

Photo: Daily Mail

Photo: Daily Mail

Πυροβολήθηκε τέσσερις φορές

Ο Γουίλαν αποκάλυψε προηγουμένως καταθέσεις μαρτύρων από πρώτο χέρι από μια ιατρική ομάδα που προσπάθησε να σώσει τον Λένον: τον χειρουργό, Dr David Halleran, και δύο νοσοκόμες, Barbara Kammerer και Dea Sato, οι οποίες δήλωσαν απερίφραστα ότι ο Λένον πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην άνω περιοχή του θώρακα από μπροστά, με τρεις από τις σφαίρες να εξέρχονται από την αριστερή πλάτη του. Μία σφαίρα παρέμεινε στην αριστερή περιοχή του θώρακα ή του κάτω μέρους του ώμου του.

Οι αυτόπτες μάρτυρες συμφωνούν για το πού στεκόταν ο Τσάπμαν: Ακριβώς στην είσοδο της στοάς του Dakota Building, με την πλάτη προς τον Τσάπμαν.

«Όπως και στην περίπτωση του John F Kennedy, απλά δεν μπορείς να πυροβοληθείς μπροστά από την πλάτη» είπε και συνέχισε: «Οι σφαίρες κοίλης αιχμής που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε ο Τσάπμαν δεν περνούν συνήθως μέσα από ένα θύμα, καθώς είναι σχεδιασμένες να διαχέονται κατά την πρόσκρουση, προκαλώντας τη μέγιστη δυνατή ζημιά στο σώμα».

Ωστόσο, τρεις σφαίρες πέρασαν μέσα από τον Λένον, αφήνοντας τρύπες στα γυάλινα πάνελ μιας πόρτας προθαλάμου που ήταν προσαρτημένη στην είσοδο ασφαλείας του κτηρίου. Ο Γουίλαν ισχυρίστηκε ότι τα σημάδια των σφαιρών στην πόρτα ήταν πολύ χαμηλά για να προέρχονται από βολές στον ώμο του Λένον.

Άλλα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Γουίλαν σχετικά με εκείνους που μπορεί να επηρέασαν τον Τσάπμαν τον οδήγησαν να αναρωτηθεί αν ο νεαρός άνδρας μπορεί ακόμη και να είχε «προετοιμαστεί» για τη δολοφονία μέσω χειραγώγησης ή ακόμη και ύπνωσης από ισχυρούς υποστηρικτές με διασυνδέσεις σε δεξιές ομάδες Βαπτιστών του Νότου, τον αμερικανικό στρατό ή τη CIA.

Photo: YouTube

*Με στοιχεία από dailymail.co.uk

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024