Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

Νίκος Αμπατιέλος: Το ΚΚΕ έχει το know how να κάνει αντιπολίτευση σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση

Κομμουνιστής τον 21ο αιώνα σημαίνει αισιόδοξος και να μην τα βλέπεις όλα στατικά, τονίζει ο Νίκος Αμπατιέλος υποψήφιος του ΚΚΕ. «Ο κομμουνιστής ήταν πάντα, αναφανδόν, με τη ζωή και τη δράση»

Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία (με αδελφό του παππού τον τον μυθικό κομμουνιστή Τόνι ή Αντώνη Αμπατιέλο), ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α’ Πειραιά μας μιλάει για τα στοιχήματα και τις μάχες του κόμματος του, την κάλπη του Ιούνη, την νεολαία, το τραγικό εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα, τον δικομματισμό, αλλά και το τι σημαίνει να είσαι κομμουνιστής στον 21ο αιώνα.

Δίνει έμφαση στις νέες γενιές που «ζουν χειρότερα απ’ τις προηγούμενες, παρά τις κατακτήσεις του ανθρώπου», μιλά για τον αγώνα του ΚΚΕ να κάνει τη νέα γενιά -και όχι μόνο- ενεργητικά δραστήρια μέσα στους μαζικούς φορείς και όχι «κάθε τέσσερα χρονάκια μία Κυριακή πολίτες» και εκφράζει την πεποίθησή του ότι «η ζωή θα γεννήσει και άλλους πολλούς αγωνιστές πρωτοπόρους».

Χορηγοί της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σπόνσορες μιας αντίληψης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και είμαστε καταδικασμένοι

Ο κ. Νίκος Αμπατιέλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α’ Πειραιά με τον δημοσιογράφο του in κ. Δημήτρη Μανιάτη

Για την ιστορία της οικογένειάς του: Έζησα την ανιδιοτέλεια των κομμουνιστών από τους παππούδες

Μονόδρομος για τον Νίκο Αμπατιέλο… ο δρόμος του αγώνα; «Η οικογενειακή παράδοση πάντα επηρεάζει το πώς διαμορφώνεται ένας άνθρωπος. Τα πιστεύω του, τις ιδέες του. Και όταν η διαπαιδαγώγηση από πολύ μικρή ηλικία είναι δεμένη με το κίνημα ή τους αγώνες του λαού ή με την ανιδιοτέλεια των κομμουνιστών – που αυτό έζησα και εγώ από τους παππούδες- είναι κάπως αναμενόμενο ότι θα διαλέξει το δρόμο του αγώνα»

«Κάθε άνθρωπος εκείνη την εποχή – ανεξάρτητα από το ρόλο που μπορεί να έπαιξε προσωπικά – ήταν κομμάτι ενός πολύ δυνατού εργατικού λαϊκού κινήματος. Μιας πολύ σημαντικής προωθητικής στιγμής της Ιστορίας που ήτανε οι σοσιαλιστικές επαναστάσεις, οι αγώνες σε όλο τον κόσμο. Για αυτό το σκοπό και με πολύ ζωντανό το όραμα της ανατροπής της βαρβαρότητας του καπιταλισμού και της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας. Το θέμα είναι να δείξεις ότι μέσα σε ένα τέτοιο κίνημα διαμορφώνονται και άνθρωποι αγωνιστές – πρωτοπόροι. Είμαστε σίγουροι ότι η ζωή θα γεννήσει και άλλους πολλούς» προσθέτει.

Για το αποτέλεσμα του Μάη για το ΚΚΕ: Ένα ρεύμα που επιδιώκουμε να ενισχύσουμε

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και δεν περιμέναμε το εκλογικό αποτέλεσμα ή το βράδυ των εκλογών μόνο για να δούμε ποιος είναι ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων στη χώρα», επισημαίνει ο Νίκος Αμπατιέλος. «Το βλέπουμε στους αγώνες, στην προσπάθειά μας να οργανώσουμε την πάλη.»

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης δεν παραλείπει να «καρφώσει» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως «χορηγούς» της ΝΔ, με τη βαριά κατηγορία ότι είναι σπόνσορες μιας αντίληψης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

«Από τη μία ξαναείδαμε έναν αρνητικό συσχετισμό δύναμης που αποτυπώνεται όχι μόνο στο ποσοστό της ΝΔ, που για να λέμε και την αλήθεια δεν είχε καμιά φοβερή άνοδο. Δυστυχώς βρήκε χορηγούς και σπόνσορες σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Χορηγοί και σπόνσορες μιας αντίληψης σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι είμαστε κάπως καταδικασμένοι να τα υπολογίζουμε μέσα στα όρια της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των πολλών θυσιών του λαού.»

Από την άλλη όμως, συμπληρώνει «δεν μπορεί να μη μας ικανοποιεί ότι 120.000 παραπάνω άνθρωποι που στήριξαν το ΚΚΕ από τις προηγούμενες εκλογές αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο ρόλο του στους αγώνες της προηγούμενης περιόδου ιδιαίτερα της τελευταίας τετραετίας με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, αλλά και τις θέσεις του συνολικότερα. Όλο αυτό το κομμάτι δείχνει μια κίνηση, ένα ρεύμα το οποίο μπορεί να είναι αδύναμο ακόμα εκλογικά, όμως έχει μια δυναμική που επιδιώκουμε και στις εκλογικές μάχες και γενικά να το ενισχύσουμε».

Για την αντιπολίτευση του ΚΚΕ: Σκληρή και μαχητική απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση

«Σε έναν αρνητικό συσχετισμό δεν κάθεσαι και παίζεις με τις τάπες των βαρελιών να περιμένεις πότε θα αλλάξει. Θα αντιπολιτευόμαστε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατιέλος.

«Το κόμμα μας έχει το know how της μαχητικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση και τα προηγούμενα 4 χρόνια. Δεν χρειάζεται κανείς να μυρίσει τα νύχια του για να δει τι θα κάνουνε. Οι στρατηγικές συγκλίσεις που έχουνε τους οδηγούν τελικά να στηρίζουν επί της ουσίας την πολιτική της ΝΔ» λέει ο κ. Αμπατιέλος και ως παράδειγμα αναφέρει «κανείς δεν αντιπολιτεύτηκε το θεσμικό πλαίσιο που έγιναν οι υποκλοπές, και παρακολουθούσαν όχι μόνο τον Ανδρουλάκη, αλλά ένα ολόκληρο κόμμα το ΚΚΕ»

Άρα «αντιπολίτευση σκληρή μαχητική μαζί με το λαό απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και εκεί μέσα πιστεύουμε ότι θα αναπτύσσονται ρωγμές – ήδη αναπτύσσονται- για τη συνολική βελτίωση του πολιτικού συσχετισμού και έτσι όπως το εννοούμε εμείς και του κοινωνικού ταξικού συσχετισμού».

Για πρόταση – κάλεσμα του ΚΚΕ: Πρόταση ενότητας στον αγώνα σύγκρουσης με αυτό το σύστημα

«Έχουμε τη μεγαλύτερη πρόταση ενότητας στον αγώνα σύγκρουσης με αυτό το σύστημα ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην ΕΕ και σε αυτή την πρόταση εμείς δεν βάζουμε κομματικές ταμπέλες. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία» τονίζει ο κ. Αμπατιέλος.

«Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και με γραμμή σύγκρουσης βεβαίως που μπορεί να κατακτά την ζωή του γιατί με προσκύνημα και με γονάτισμα τίποτα δεν χαρίζεται. Στο κάλεσμα μας δεν χωράνε φασίστες. Μιλάμε εδώ, σε χώματα, που είχαμε δολοφονημένο άνθρωπο από τάγματα της ΧΑ, χτύπημα σε συνδικαλιστές εργάτες.»

Για την Ακροδεξιά: Έχουνε νήματα με οικονομικά συμφέροντα και τον κρατικό μηχανισμό

«Είναι ένα μικρό κομμάτι πια, πολύ μικρότερο», λέει ο κ. Αμπατιέλος ερωτηθείς για την ακροδεξιά. «Βεβαίως έχει την ιστορική του πορεία στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο και το ποιοτικό στοιχείο που πρέπει να συζητήσουμε είναι ότι οικονομικά συμφέροντα το προωθούν και το θρέφουν. Έχει και αυτό τους χορηγούς του. Δεν θυμάστε τον Λαγό να βγαίνει στο Πέραμα και να λέει: »εμείς θα τελειώσουμε το συνδικάτο μετάλλου» και να στοχοποιεί τους κομμουνιστές; Έχουνε νήματα με οικονομικά συμφέροντα μεγάλα. Δείτε ο Κασιδιάρης ποιους πρότεινε όταν δεν μπορούσε να είναι πρόεδρος του κόμματος για επικεφαλής».

Για τους νέους: Θέλουμε δραστήρια τη νεολαία, όχι μόνο να ψηφίζει κάθε 4 χρόνια

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκόψουμε τις βασικές εκλογικές τάσεις που μπορούν να εκφράζουν τη νεολαία από εκείνες των συνολικών κοινωνικών τάσεων. Στη νεολαία είναι πολύ ρευστά τα πράγματα. Είναι μια μάχη που εμείς δίνουμε πάρα πολύ σκληρά είτε έχουμε εκλογές είτε όχι. Δεν βλέπουμε ούτε την κοινωνία, ειδικά τη νεολαία ως απλό ψηφοφόρο δηλαδή μία φορά ανά 4 χρόνια ψηφίζεις και 4 χρόνια κάθεσαι. Πρέπει να την βλέπουμε ενεργητικά δραστήρια μέσα στους μαζικούς φορείς, πρώτα και κύρια μέσα στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, παντού» εντοπίζει την ουσία ο κ. Αμπατιέλος.

«Η ΝΔ ποντάρει στον ατομικό δρόμο των νέων, αυτό επιδιώκει και τα διάφορα pass για τη νεολαία. Είναι θέμα ζωής και θανάτου να σπάσει αυτό το »να επιβιώσω μόνος μου μέσα στη ζούγκλα»» λέει χαρακτηριστικά.

Για τα λαϊκά στρώματα και την ψήφο: Οι δεύτερες εκλογές προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου

«Υπάρχει μια μετακίνηση ενός τμήματος εργαζομένων στις λαϊκές γειτονιές από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως προς τη ΝΔ. Μέσα σε αυτό τον αρνητικό συσχετισμό το θετικό κατά τη γνώμη μας βήμα που έγινε ήταν η άνοδος του Κόμματος. Το λέγαμε από την πρώτη στιγμή ότι αν θέλανε κάνανε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη λόγω των στρατηγικών συγκλίσεων στα βασικά πολιτικά θέματα που συμφωνάνε είτε με κομμάτια ολόκληρα είτε με επιμέρους βουλευτές. Οι δεύτερες εκλογές είναι μια προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου» λέει ο κ. Αμπατιέλος.

Για τα διλήμματα: Η επικίνδυνη λογική του μικρότερου κακού

Στις 26 Ιουνίου μετρά ποιος θα είναι απέναντι από τη ΝΔ, τονίζει ο κ. Αμπατιέλος.

«Για κάποιους η ΝΔ ήταν το μικρότερο κακό», λέει και σπεύδει να προσθέσει ότι «στη Γαλλία η λογική του μικρότερου κακού έχει φτάσει τη μάχη να είναι ανάμεσα στο Μακρόν, στον ακραία νεοφιλελεύθερο κόσμο του και στη Λεπέν δηλαδή την σύνταξη στα 67 – 70 (κάτι για το οποίο και σήμερα δίνεται μεγάλη μάχη)».

Για το Πέραμα: Το «στείλε μου, όταν φτάσεις» έγινε «στείλε μου, όταν σχολάσεις»

«Σκέφτηκα να πω πόσες φορές έχει γίνει ξανά. Δεν είναι πρώτη φορά και δεν θα συνηθίσουμε. Αυτό είναι το πρώτο: δεν πρόκειται να συνηθίσουμε ότι θα πηγαίνει εργάτης το πρωί στη δουλειά του στο Πέραμα ή στη Ζώνη ή στην Cosco και να μην ξέρει αν θα γυρίσει πίσω το μεσημέρι στο σπίτι. Είμαστε μέσα σε αυτή την κατάσταση: σε εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς να παίρνουμε μέτρα ασφαλείας, υγιεινής με τους εργαζόμενους να κυνηγάνε ακόμα και 2 υπερωρίες για να συμπληρώσουν ένα πενιχρό εισόδημα, χωρίς κανέναν έλεγχο».

«Ένας αγώνας που είχε 4 απεργίες μέσα στο 2023 για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη Ζώνη, τώρα έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την υπογραφή η συλλογική σύμβαση εργασίας σωματείου να καταστεί υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα και για τους εργαζόμενους» τονίζει ο Αμπατιέλος.

Για τον κομμουνισμό: Κομμουνιστής στον 21ο αιώνα σημαίνει πως είσαι αισιόδοξος

«Το να είσαι κομμουνιστής στον εικοστό πρώτο αιώνα σημαίνει πως είσαι αισιόδοξος άνθρωπος. Δεν τα βλέπεις όλα γύρω σου στατικά» σημειώνει ο κ. Αμπατιέλος.

«Έχουμε μια αισιοδοξία που πατάει πάνω σε μια πραγματικότητα και στη δυναμική της να αλλάζει. Ο κομμουνιστής ήτανε πάντα αναφανδόν με τη ζωή, με τη δράση και την πράξη κάθε μέρα, συλλογικά και ατομικά, για να κερδίσει να θριαμβεύσει η ζωή που λένε οι ποιητές μας!».

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024