Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υγεία: «Εγώ έδιωξα τον Κατρούγκαλο, αυτός κρατά τον Πνευματικό» - Το ΕΣΥ στο επίκεντρο

Υγεία: «Εγώ έδιωξα τον Κατρούγκαλο, αυτός κρατά τον Πνευματικό» – Το ΕΣΥ στο επίκεντρο

Η ανάλγητη δήλωση του Σπύρου Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, την ώρα που το ζήτημα της δημόσιας Υγείας έχει έρθει στο προσκήνιο με αφορμή τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα και προσωπικό.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η ανάλγητη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σπύρου Πνευματικού περί διαλογής καρκινοπαθών για να μειωθεί το κόστος.

Αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του μετά τον σάλο που προκλήθηκε ακόμα και μέσα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις μετά τη δήλωση Πνευματικού αφού πίσω από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση «βλέπουν» άλλη ατζέντα από αυτή που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη δημόσια Υγεία.

«Κρυφή ατζέντα της ΝΔ»

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ έδιωξα τον Κατρούγκαλο, ο Μητσοτάκης κρατά τον Πνευματικό», μιλώντας για «κρυφή ατζέντα της ΝΔ που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Νωρίτερα στο ίδιο ζήτημα είχε αναφερθεί και η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού. «Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας», πρόσθεσε η κ. Λινού, ενώ σημείωσε ότι η δήλωση του υποψήφιοι βουλευτή «αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία».

Η Αθηνά Λινού τόνισε ότι «η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές», ενώ υπογράμμισε πως «Για αυτό τον λόγο, βιώσαμε ήδη τρεις θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ».

«Προκλητικές δηλώσεις»

Για «προκλητικές δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποδεικνύοντας ότι δεν το πιστεύουν και δεν θέλουν να το στηρίξουν», μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του στο Αιγάλεω.

«Σήμερα, όμως, είχαμε και μια άλλη εξέλιξη. Με νεότερα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα χειροτέρεψε τη θέση της ως προς τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Ήμασταν τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ξεπερνούσαν η Βουλγαρία και η Λιθουανία, ενώ πλέον μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία», τόνισε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Θυμίζει Μένγκελε»

«Αυτή η κατάπτυστη και ανατριχιαστική δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, κ. Πνευματικού, που θυμίζει Μένγκελε αντανακλά ένα μόνο μέρος των «κοστολογημένων» προγραμμάτων τους στην Υγεία και τις εχθρικές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ανάγκες των ασθενών. Η ανθρώπινη ζωή όμως δεν κοστολογείται», τονίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

ΝΔ: «Προτεραιότητα η ενίσχυση του ΕΣΥ»

Οι τρεις θάνατοι ανθρώπων που ίσως να σώζονταν αν δεν υπήρχαν ελλείψεις σε ασθενοφόρα και σε προσωπικό σε Νέα Μάκρη, Κω και Χαλκιδική, έχουν φέρει σε πρώτο πλάνο τις θέσεις των κομμάτων στα προγράμματά τους για την Υγεία.

Μάλιστα, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκαν την Πέμπτη νοσοκομεία, ενώ αναφορές για τις θέσεις των κομμάτων τους σχετικά με το ΕΣΥ και την κατάσταση στον χώρο της Υγείας έκαναν στις περιοδείες τους τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τους στόχους του κόμματος για την ερχόμενη τετραετία τόσο από τον Άγιο Σάββα, όσο και από τον Ασπρόπυργο όπου βρέθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ακόμη, τόνισε πως στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία αλλά και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, «ώστε να μην έχουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα τραγικά περιστατικά που μονοπώλησαν – και ορθά – τα ΜΜΕ».

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαϊκό Νοσοκομείο παρουσίασε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία και την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά είχε γίνει και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού ξεναγήθηκε στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων απευθύνθηκε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ιδρύματος κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική εικόνα» σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που «δεν μας αξίζει». Αναφερόμενος στα δύο «δραματικά περιστατικά» των τελευταίων ημερών με τους θανάτους των δύο γυναικών (σ.σ. ο θάνατος στη Χαλκιδική σημειώθηκε αργότερα), είπε πως έγιναν «ακριβώς εξαιτίας αυτής της απαξίωσης, της αδιαφορίας για το ΕΣΥ».

Μάλιστα, για τα ασθενοφόρα χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ότι υπήρχαν 148 καινούργια το 2018. «Πού είναι σήμερα; Στις βλάβες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το 2018 κυκλοφορούσαν στην Αττική 84 ασθενοφόρα, ενώ σήμερα μόλις 52.

ΠΑΣΟΚ: Να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για το ΕΣΥ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην επίσκεψή του στο Αιγάλεω πρότεινε να υπάρξει: «Άμεσα ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναγεννήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υπάρχουν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους Έλληνες».

«Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνουμε:

  • Αναβαθμισμένο πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
  • Κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα
  • Μισθοί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία και ένταξη όλων στα βαρέα κι ανθυγιεινά.

Αυτό είναι ένα πακέτο προτάσεων, που κάνει το ΕΣΥ σύγχρονο και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, στηρίζοντας όλους τους Έλληνες πολίτες», έγραψε αγρότερα στο Facebook.

Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν καινοτομίες στην Υγεία που δεν απολαμβάνει ο λαός

Στην Pfizer βρέθηκε για περιοδεία ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα, τόνισε, μιλώντας σε εργαζόμενους της εταιρείας, ότι «ενώ εσείς εδώ δημιουργείτε θαύματα, καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, οι παροχές υγείας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους επιδεινώνονται».

Όπως σημείωσε, υπάρχουν και ελλείψεις σε φάρμακα, «γονείς ψάχνουν να βρουν φάρμακα για τα παιδιά τους και ταυτόχρονα λείπουν πάρα πολλοί γιατροί, λείπουν νοσηλευτές από το δημόσιο σύστημα υγείας με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν έλυσαν αυτά τα ζητήματα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τους ανθρώπους που χάθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Δραματικές οι ελλείψεις στον χώρο της Υγείας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Για δραματικές ελλείψεις κάνουν λόγο τα σωματεία των εργαζόμενων στον χώρο της Υγείας, ενώ προχωρούν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, με την 14η Ιουνίου να εξελίσσεται σε ημέρα-σταθμό για τις διεκδικήσεις τους. Ήδη καλούν σε απεργία οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), της Ηπείρου (ΕΙΝΗ), ενώ αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να πάρει και η ΕΝΙΘ στη Θεσσαλονίκη.

Η ΠΟΕΔΗΝ συνεδριάζει στις 9 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί η συμμετοχή των υπόλοιπων υγειονομικών στις κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των σωματείων γνωστοποιούν τις θέσεις που είναι κενές τόσο στο ΕΚΑΒ, όσο και στα νοσοκομεία, με τα νούμερα να τρομάζουν.

O πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, αφού μίλησε για το τραγικό περιστατικό στη Νέα Μάκρη και τόνισε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ, επέμεινε στο ότι η ουσία του ζητήματος είναι οι τρομακτικές, χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.

«Στην Αττική λείπουν 500 διασώστες και άλλοι 700 για την υπόλοιπη Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Το διάστημα αυτό έχουν συνταξιοδοτηθεί 450 εργαζόμενοι και μόνο στην Αττική έχουν γίνει κάποιες έξτρα προσλήψεις (15-20) επικουρικές και όχι μόνιμες.

Ακόμα και τα ασθενοφόρα δεν τα έχει αγοράσει το ελληνικό κράτος αλλά είναι δωρεές, ενώ πολλά από αυτά είναι παροπλισμένα, όπως επισήμανε.

Τραγική η κατάσταση στα νησιά

Για τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των νησιών που ο πληθυσμός τους το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται με την άφιξη των τουριστών.

«Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε δώσει πριν από έναν μήνα, ζητήσαμε από το υπουργείο Υγείας, τις υγειονομικές περιφέρειες, το ΕΚΑΒ να καλύψουν τα νησιά με γιατρούς, νοσηλευτές, και οδηγούς ασθενοφόρων και δεν έκαναν τίποτα.

Ζητήσαμε και δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ. Εξοπλισμό έχουμε αλλά δεν έχουμε προσωπικό. Για την Αττική, στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια λειτουργούν 40 ασθενοφόρα. Και στην βραδινή 25.

Θα έπρεπε να λειτουργούν τα διπλά. Η συνήθης ανταπόκριση του ΕΚΑΒ είναι 4-5 ώρες. Δεν έχουν δουλειά να κάνουν διαλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο μισθός είναι 1.850 ευρώ για τον γιατρό και 800 για τον νοσηλευτή και τον διασώστη, ποιος θα πάει από άλλο μέρος να πάει σε ένα νησί με αυτά τα λεφτά;», πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Γιαννάκος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024