Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Καρατόμησαν τον Πνευματικό, η λαιμητόμος των ελλείψεων πάνω από το ΕΣΥ παραμένει

Εκλογές 2023: Καρατόμησαν τον Πνευματικό, η λαιμητόμος των ελλείψεων πάνω από το ΕΣΥ παραμένει

Μπορεί ο Σπύρος Πνευματικός να αποπέμφθηκε από τη ΝΔ μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για τους καρκινοπαθείς, ωστόσο η συζήτηση για τα προβλήματα του ΕΣΥ εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Στην αποπομπή του Σπύρου Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν οι έντονες αντιδράσεις μετά από την ανάλγητη δήλωση του καθηγητή Ιατρικής για τους καρκινοπαθείς.

Ο ίδιος είχε επιχειρήσει να «μαζέψει» τα όσα είπε από την Πέμπτη, ωστόσο ο σάλος συνεχίστηκε. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και οι πολίτες με καυστικές αναρτήσεις στα social media «κατακεραύνωναν» τον «γαλάζιο» υποψήφιο βουλευτή με αποτέλεσμα η ΝΔ να τον αποπέμψει με παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά», έγραψε στο Facebook o Σπύρος Πνευματικός.

Η ανάρτηση στο Facebook

Τι ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ίδια στιγμή, το ίδιο ξεκαθάριζε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε περιοδεία του στην εκλογική περιφέρεια του Σπύρου Πνευματικού στη βόρεια Εύβοια.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, εάν ο Σπύρος Πνευματικός εκλεγεί στις 25 Ιούνιου (σ.σ. καθώς όπως είχε συμβεί και με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στις πρώτες εκλογές, το όνομά του δεν μπορεί να αποσυρθεί τεχνικά τώρα) θα παραδώσει την έδρα του.

«Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την περιοδεία του με επίσκεψη στο Πολυδύναμο Ιατρείο Ραχών. Μια επίσκεψη που είχε συμβολικό χαρακτήρα λόγω των τελευταίων εξελίξεων και τη σύγκρουση γύρω από το ζήτημα της δημόσιας Υγείας και την κατάσταση του ΕΣΥ.

«Όταν έρχεσαι και το βλέπεις εδώ, λες πραγματικά γιατί να πάω σε νοσοκομείο αν έχω μια τέτοια δομή ακριβώς δίπλα μου. Και αυτή είναι η πραγματική επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με πράξεις και όχι με λόγια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο επίκεντρο

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία, έστω και την επόμενη ημέρα από την κυνική δήλωση Πνευματικού, να καρατόμησε τον υποψήφιο βουλευτή της έτσι ώστε να περιορίσει τη «ζημιά» που της προκάλεσε και να δείξει ότι δεν έχει «κρυφή ατζέντα», όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση, ωστόσο οι ελλείψεις στο ΕΣΥ θυμίζουν λαιμητόμο πάνω από τη δημόσια Υγεία.

Γι’ αυτό και το ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο. Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν ακόμα θρηνούμε τις τρεις γυναίκες σε Νέα Μάκρη, Κω και Χαλκιδική, οι οποίοι ίσως θα σώζονταν αν υπήρχαν περισσότερα ασθενοφόρα και το απαραίτητο προσωπικό για να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Αυτό, άλλωστε, είναι που υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας σε κάθε εκπρόσωπο κόμματος που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, ενώ ετοιμάζουν νέα απεργιακή κινητοποίηση για τις 14 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν να μιλούν για «κρυφό σχέδιο» της ΝΔ για την Υγεία, αποκαλώντας, μάλιστα, τον Σπύρο Πνευματικό «μαρτυριάρη», για να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις φράσεις που ακούστηκαν από στελέχη τους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Υγεία»

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, όσο και η Ράνια Σβίγκου μίλησαν και πάλι για «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ αναφορικά με την Υγεία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά για την απομάκρυνση Πνευματικού ότι είναι μια κίνηση «Too little, too late», ενώ τόνισε ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της Υγείας όπως:

  • την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους
  • την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο
  • τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας
  • τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις
  • τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
  • την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές».

Από τη δική της μεριά, η κ. Σβίγκου μίλησε για δραματική υποστελέχωση του ΕΣΥ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο του 2019 οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ήταν 108.000 συνολικά, και τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 84.000. Το δε τακτικό προσωπικό από περίπου 79.000 έπεσε στους 72.000, ενώ αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ υπάρχουν 750 κενά». Και τόνισε ότι «μετά από την τραγική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το ΕΣΥ, έρχεται ο Κ. Μητσοτάκης να μας πει ότι είναι προσωπικό του στοίχημα να το αναμορφώσει. Το μόνο προσωπικό στοίχημά του είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και η εκχώρησή του σε ιδιώτες», τόνισε.

ΠΑΣΟΚ: Να αξιοποιηθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να αναγεννηθεί το ΕΣΥ

Ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του ΕΣΥ έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης τόσο από την Κατερίνη, όσο και από τον Βόλο όπου πραγματοποίησε ομιλία.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Μάντζος για την αποπομπή Πνευματικού είχε δηλώσει ότι η Πειραιώς προχωρά σε αυτή την κίνηση «Όχι για τις απαράδεκτες κυνικές δηλώσεις του, αλλά γιατί ‘μαρτύρησε’ ότι η απαξίωση και αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας».

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αξιοποίησε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση του ΕΣΥ αν και περάσαμε την περίοδο της πανδημίας, ενώ έκανε και μια ιστορική αναφορά με ιδιαίτερο νόημα για τους ψηφοφόρους του κόμματος.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να αναγεννήσει το ΕΣΥ, εμείς που το φτιάξαμε με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Παρασκευά Αυγερινό», τόνισε.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024