Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξαδάκτυλος: Ο Πνευματικός θα κληθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για εξηγήσεις

Εξαδάκτυλος: Ο Πνευματικός θα κληθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για εξηγήσεις

«Στη ζυγαριά δεν μπαίνει άνθρωπος και κόστος» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Θέση για τον Σπύρο Πνευματικό μετά τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς που είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας πήρε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σχολιάζοντας αν υπάρχουν γιατροί που ενδεχομένως συμμερίζονται απόψεις σαν αυτές που εξέφρασε ο Σπύρος Πνευματικός, ότι ορισμένοι ασθενείς χάνουν τη μάχη, δεν υπάρχουν ελπίδες, εμείς ξοδεύουμε και χρήματα γι’ αυτούς, ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Όχι, αυτό το δίλημμα δεν υπάρχει. Βεβαίως δεν θα σας κρύψω ότι στην άσκηση ιατρικής πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε φρικτά διλήμματα, γιατί και οι δυνατότητες είναι πολύ διαφορετικές. Και για να είμαι σαφής και να καταλαβαίνουμε τι λένε, θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Φανταστείτε ότι έχουμε έναν ασθενή, υπερβολικό το παράδειγμα, 100 ετών, πάσχει από βαριά επώδυνη νόσο και υφίσταται ένα λυτρωτικό έμφραγμα».

Στη ζυγαριά δεν μπαίνει άνθρωπος και κόστος

«Αν κανείς τον επαναφέρει μπορεί να επιμηκύνει τη διαδικασία του θανάτου κατά μία εβδομάδα ή κατά τρεις τέσσερις ημέρες. Ένα παράδειγμα. Θα σας φέρω ένα δεύτερο παράδειγμα. Ο μοναδικός χειρουργός διαθέσιμος καλείται να αντιμετωπίσει με ίδιας βαρύτητας τροχαίο τον πατέρα και την κόρη και μπορεί να βάλει στο χειρουργείο έναν ανά χρονική στιγμή, με ενδεχόμενο να χαθεί ο δεύτερος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να χειρουργήσει δύο ταυτοχρόνως» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος και τόνισε:

«Δύο παραδείγματα για να γίνω κατανοητός. Να μην παρεξηγηθεί αυτό που θα έλεγα. Το δίλημμα πάντοτε είναι τι είναι καλύτερο για τον άνθρωπο. Δηλαδή στη ζυγαριά μπαίνει άνθρωπος και άνθρωπος, δεν μπαίνει άνθρωπος και κόστος. Αυτό είναι απολύτως σαφές».

Θα κληθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο

Ερωτώμενος αν ως πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα καλέσει για εξηγήσεις τον κ. Πνευματικό, ανέφερε: «Θα κληθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίον ανήκει εκεί είναι η δικαιοδοσία, αυτή, εμείς οπωσδήποτε θα προκαλέσουμε μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά ήθελα να σας πω επειδή προσδιόρισα και τον χρόνο δεν θα είναι προεκλογικός. Στις μυλόπετρες της κομματικής διαπάλης, αυτό δημιουργεί προβλήματα για όποιον κληθεί να τη διαχειριστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Διότι είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, απαιτεί συναίνεση όλων και απαιτεί και μία συζήτηση η οποία δεν γίνεται με όρους, με φυσιολογικούς όρους 15 μέρες μετά τις εκλογές όμως.

»Θα ήθελα να κάνω μια επίκληση. Ο πολιτικός διάλογος περιλαμβάνει τους στόχους περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις. Πολύ σωστά. Αλλά η συζήτηση όταν γίνεται με πολύ σκληρούς κομματικούς όρους δυσκολεύει την επόμενη μέρα. Και πιστέψτε με έχουμε να διαχειριστούμε στην υγεία ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Οι δεσμεύσεις και οι στόχοι είναι επαρκείς.

»Να σας το επαναλάβω. Όπως σας είπα στην αρχή, αυτό το οποίο εμείς συζητάμε πολύ συχνά είναι τα φρικτά διλήμματα για τα οποία σας έδωσα δύο δύο παραδείγματα. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει γιατί συντρίβει την ψυχή του γιατρού όταν έρχεται εκείνη η ώρα και τη διάνοιά του και τη σχέση του με τον ασθενή, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι σας τι σας περιγράφω».

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024